Năravurile Chinei. 1,7 milioane de viruși, încă necunoscuți

Năravurile Chinei. 1,7 milioane de viruși, încă necunoscuți

Chinezii nu au învățat nimic din pericolul comerțului cu animale sălbatice

Epidemia care a pus omenirea în alertă ar trebui să trezească amintiri dureroase chinezilor. În perioada 2002-2003, virusul SARS a ucis 800 de persoane.

La acea vreme, contactul cu animale sălbatice a fost considerat ca principalul responsabil de apariția epidemiei.

Dar, 17 ani mai târziu, China nu s-a lecuit de vechile năravuri și nu a învățat nimic din dureroasa lecție SARS.

Animalele sălbatice continuă să se vândă în piețele chinezești și se pare iar că acest „comerț”, denunțat la nivel internațional, este la originea noului coronavirus 2019-nCoV.

Acum, autoritățile de la Beijing au anunțat că interzic „temporar” vânzarea acestor animale, sub spectrul agravării epidemiei.

Însă există mari temeri cu privire la riscurile legate de această practică, foarte populară în toată China.

Șerpi, șobolani, lilieci, salamandre...o întreagă faună vie era expusă în piața de fructe de mare din orașul Wuhan, epicentrul epidemiei, acum închisă. Potrivit primelor studii, coronavirului 2019-nCoV provine, la fel ca predecesorul său SARS, de la un animal.

De data aceasta ar fi vorba de lilieci. Care l-au transmis unei specii ce urmează să fie identificată și care l-a transmis mai departe omului.

Potrivit unui articol din Journal of Medical Virology, animalul încă neidentificat ar putea fi un șarpe.

În timp ce oamenii de știință încearcă să identifice originea acestei noi epidemii, cercetătorii denunță „periculoasa proximitate” dintre oameni și animale în aceste piețe din China.

„Este legat de densitatea populației. China este o țară suprapopulată, unde se cumpără la piață animale sălbatice, deseori vii, pentru a fi mâncate. Aceasta reprezintă mai mulți factori de risc ce nu pot fi neglijați”, a declarat, citat de 20 Minutes, Antoine Gessain, șef de laborator la Institutul Pasteur.

SARS, Ebola, SIDA...

Acestui tip de comerț se adaugă dispariția habitatelor naturale ale acestor animale.

„Tăierile de păduri, vânătoarea agresivă favorizează contactul între animalul rezervor (cel care poartă virusul, cu sau fără simptom) și populația umană iar aceasta va favoriza emergența unui nou virus”, a explicat Antoine Gessain.

Este cheia problemei: în natură, ca și în oraș, oriunde există un contact între oameni și animale sălbatice poate avea loc contaminarea.

„Când un animal care transmite o maladie omului, aceasta se cheamă zoonoză, iar acest tip de transmitere este foarte frecventă. Peste două treimi din bolile infecțioase (bacterii, viruși sau paraziți) transmise oamenilor se aflau, la origine, la animale”, afirmă Gessain.

Cum a fost cazul virusului SARS, care a fost transmis de la o specie de zibetă, mic animal carnivor. Ebola a provenit de la lilieci iar SIDA de la maimuțe.

Chiar și creșterea păsărilor de curte și a animalelor poate fi la originea unor maladii precum boala Creutzfeldt-Jakob sau gripa aviară.

Conform proiectului Global Virome, care are ca scop îmbunătățirea modului de a face față pandemiilor, există încă peste 1,7 milioane de viruși nedescoperiți în fauna sălbatică. Aproape jumătate din ei pot fi dăunători oamenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News