„Năframa” Vioricăi Dăncilă nu a adus pacea politică între trei Președinți, doi șefi de partid și o Majestate

„Năframa” Vioricăi Dăncilă nu a adus pacea politică între trei Președinți, doi șefi de partid și o Majestate

Între votul din plen și avionul spre casă, parlamentarii au bifat Centenarul printr-o ședință solemnă a celor două Camere ale Parlamentului, moment care, oricât s-au străduit, prin vorbe, a fost extrem de încrâncenat. Sub discursurile bine ticluite s-au strecurat vechile amenințări și patimi. Nici măcar mediatorul între puterile statului, președintele Klaus Iohannis, nu a dat semnal de pace.

Plictisiți, dar unii cu însemne patriotice la rever, parlamentarii au făcut cărare la bufetul Parlamentului, au vorbit despre apropiatele sărbători de iarnă, vacanțe, Ignat și planuri de 1 Decembrie. Au intrat în sală abia când s-a dat semnalul că președintele a pășit pe covorul roșu de la intrare.

 

Omisiuni și gafe

Ne puteți urmări și pe Google News

Klaus Iohannis a fost întâmpinat, împotriva uzanțelor, de vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, și de secretarul Camerei Deputaților, Georgian Pop. Potrivit surselor EVZ, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea au refuzat să-i iasă în întâmpinare. Alina Gorghiu l-a mai întâmpinat și cu altă ocazie pe președinte, atunci când acesta a pășit pentru prima dată în Parlament ca șef al statului, la depunerea jurământului.

Aceasta ar fi prima gafă de protocol. A mai făcut și fostul președinte Traian Băsescu una, dar a fost în stilul care l-a consacrat. În sală, după ce a vorbit Klaus Iohannis, s-a aplecat peste Emil Constantinescu și l-a strivit de spătar, apoi l-a prins pe Iohannis de mânecă, să-i spună ceva. Acesta nu a fost așezat în jilțul special destinat președinților, ci în rând cu ceilalți foști președinți. Jilțul nu a fost montat deoarece se folosește doar când președintele se adresează Parlamentului, nu când este ședință solemnă. Tot acolo erau și Patriarhul Daniel și Custodele Coroanei, Margareta, dar și alți înalți demnitari. Fostul președinte Ion Iliescu nu a fost prezent.

Primii trei oameni importanți din stat s-au întâlnit în sală. Iohannis a dat mâna cu Tăriceanu și Dragnea, dar nu și cu Dăncilă. Explicația neoficială a fost că nu a văzut-o. Cu ministrul Carmen Dan nici nu putea da mâna deoarece aceasta a vorbit tot timpul la telefon. În spatele lui Tudorel Toader, Iohannis s-a întreținut cu Dragnea preț de câteva secunde. Foarte încruntați amândoi.

 

Discordia și vrajba

Șeful statului și-a început discursul cu o rememorare a faptelor de acum o sută de ani. „În 1918, Unirea provinciilor istorice cu România încetase să fie un obiectiv strict românesc, era și al minorităților. Marea Unire a durat, pentru că propunea drepturi și libertăți așteptate de toți oamenii. Pe 1 Decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba ce ar putea face pentru generația sa”, și-a început președintele discursul.

După ce a trecut prin istorie, președintele a ajuns la zilele noastre și a fost extrem de tranșant. A vorbit despre ceea ce caracterizează acum scena politică. „Celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar unele abordări populiste, demagogice și manipulatorii au semănat discordie și au afectat unitatea care ar fi trebuit să caracterizeze modul în care sărbătorim împlinirea unui vis de veacuri. Discordia a afectat modul în care sărbătorim împlinirea unui vis. Spiritul națiunii este viu. S-a manifestat în susținerea cetățenilor. A fi român echivalează cu a fi european. Înseamnă a fi parte a unei comunități de valori”, a declarat președintele de la tribuna Parlamentului.

Președintele a cerut coaliției de la putere să stopeze modificările legilor Justiției și să guverneze prin dialog. „Nu dezonorați Centenarul! Este responsabilitatea dumneavoastră să asigurați o bună legiferare, prin implicarea profesioniștilor și prin dialog social. Este încă timp să reveniți asupra unor legi care nu au nici susținere și nici nu corespund standardelor europene. Nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu modificări ale legilor Justției care sunt incongruente cu democrația”, le-a transmis președintele.

 

Unitatea lui Dragnea

Și președintele Camerei Deputaților a făcut o incursiune în istorie, dar și referiri la prezent. A făcut un apel la unitate, la încetarea războiului între români şi români. „Să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat recent în Parlamentul European, când au fost români care au votat împotriva României. Trebuie să încetăm acest război între români şi români pe care îl ducem de prea multă vreme în afara ţării şi in interior”, a spus Dragnea.

Premierul Viorica Dăncilă a fost cea mai împăciuitoare, a fost imaginea solului de pace „cu năframa-n vîrf de bâț”. „Societatea românească are resurse. Orgoliile politice nu au ce căuta pe acest drum. Îi salut pe liberali pentru realizările Brătienilor. Adresez un mesaj de pace și președintelui. Avem datoria de a colabora. Este o datorie față de români și de România. Las în spate atacurile, criticile, jignirile care mi-au fost adresate”, a spus Viorica Dăncilă.

La discursul Custodelui Coroanei Regale, Margareta, foarte mulți parlamentari au ieșit din sală. Într-un final, a plecat și președintele. După atâtea declarații de intenție de pace și prietenie, Klaus Iohannis a plecat cum a venit: însoțit de Alina Gorghiu și Georgian Pop.

 

Prudența lui Tăriceanu

Președintele Senatului nu a făcut nicio referire la prezent, vorbind doar despre trecut. „Ziua de 1 Decembrie e unanim și pe bună dreptate privită ca un eveniment, cel mai important, dintr-o serie lungă de episoade ce au dus la constituirea statului național al românilor prin unificarea tuturor provincii istorice în care aceștia erau covârșitor majoritari. Este just ca la 1 Decembrie să celebrăm decizia românilor de acum un veac de a trăi împreună ca o națiune indivizibilă. Este tot atât de drept să-i comemorăm în fiecare zi de 1 Decembrie pe oștașii români care, prin jertfa de sânge, au adus mai întâi pe lume România ca stat suveran și independent și au făcut posibilă înfăptuirea României Mari”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.