Nae Ionescu este arestat pntru a i se da satisfacție lui Titulescu

Nae Ionescu este arestat pntru a i se da satisfacție lui Titulescu

Mircea Vulcănescu povestește în monografia sa despre profesorul Nae Ionescu despre prima întemnițare a acestuia.

Atunci, la arestarea din 2 ianuarie 1934, consilierului regal Nae Ionescu i-a fost suprimat și „Cuvântul”, care, odată cu instituirea cenzurii, avea să mai apară doar trei luni în 1938 până la a doua arestare a lui Nae Ionescu din care i s-a tras moartea.

În 1934, pentru eliberarea filozofului a pledat și Nicolae Iorga. În Memoriile istoricului apare informația că Titulescu a fost cel care ar fi intervenit pentru repetatele arestări ale lui Nae Ionescu, din ianuarie și martie 1934.

La Camera Deputaților, despre abuzivele arestări (fără mandat) a vorbit Grigore Iunian, semnalând și informația din ziare străine că Nicolae Titulescu, solicitat a intra în guvern, pusese condiția să fie arestat Nae Ionescu.

Site-ul miscarea.net publica în 2015 următoarele însemnări din Dosarul D 8907, care conține rapoarte ale agenților de poliție din 1934, Secțiunea 4-a, fila 35:

„20 Ianuarie 1934

În cercurile ziaristice din Capitală se discută că D-nul Ministru N. Titulescu este acela care a cerut arestarea lui NAE IONESCU, directorul ziarului „Cuvântul”. Se afirmă că D-l Ministru Titulescu s’ar fi exprimat că, până ce nu va fi arestat ziaristul NAE IONESCU, d-sa refuză să intre în guvern.

Deasemenea se afirmă că D-l Ministru N. Titulescu s’ar fi opus, de curând, la eliberarea lui Nae Ionescu”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric