Nici n-au inaugurat bine sesiunea parlamentară de toamnă şi aleşii au făcut o bucurie bugetarilor, pensionarilor şi mamelor, adoptând o serie de proiecte de lege prin care aceste categorii sunt scutite de la restituirea unor venituri încasate nelegal.

Senatorii au decis să extindă amnistierea fiscală de la personalul din învățâmânt la toți bugetarii, care au obținut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curții de Conturi sau alte instituții de control.

Impactul bugetar al acestei măsuri nu a putut fi estimat de ministrul Muncii, Rovana Plumb, prezentă la dezbaterile din Legislativ. Iniţial, propunerea legislativă depusă de senatorul social-democrat Liviu Pop prevedea scutirea de la plata acestor datorii către stat doar pentru profesori din trei localităţi din judeţul Hunedoara. Președintele Traian Băsescu a retrimis însă legea spre reexaminare, pe motiv că aceasta este discriminatorie.

La propunerea Comisiei pentru muncă, amnistierea fiscală a fost astfel extinsă la toate categoriile de bugetari, iniţiativa fiind sprijinită de Executiv. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a susţinut că măsura ar fi o reparaţie pentru bugetari.

„Din 2012, de când am preluat guvernarea, Cabinetul Ponta se luptă şi ia măsuri pentru repararea nedreptăţilor făcute de către fosta guvernare(…) Este vorba de repararea nedreptăţilor făcute profesorilor, cadrelor medicale, reprezentanţilor administraţiei publice locale şi altor categorii de bugetari”, a declarat Plumb, în plenul Senatului.

Legea a fost adoptată de Senat,cu 122 de voturi „pentru” și două abțineri, și aprobată de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

Decizia senatorilor se înscrie într-o serie de măsuri cu caracter electoral, pe care puterea le are în vedere în această perioadă.

Tot Senatul a adoptat, luni, un proiect care prevede că mamele, care au încasat mai mulţi bani ca indemnizaţie pentru creşterea copilului, în baza unor greşeli ale administraţiei, şi au primit deja somaţii, nu vor mai fi obligate să restituie sumele respective.

Pensionarii, printre cei avantajați de Guvern

Senatorii au mai stabilit că pensionarii, care au primit sume necuvenite din vina funcționarilor și figurează cu debite, vor fi scutiți de la plata acestora. Scutirea a fost hotărâtă la iniţiativa Cabinetului Ponta şi de ea vor beneficia 21.000 de pensionari, potrivit datelor oficiale.

Categoriile de beneficiari

● Personalul din autorități și instituții publice, respectiv Parlamentul, Administrația Prezidențială, autoritatea judecătorească, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale.

● Funcționarii din autorități ale administrației publice locale, alte autorități publice, autorități administrative autonome, precum și instituțiile din subordinea acestora, finanțate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale.

● Personalul din autorități și instituții publice finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale.

● Personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii.

● Personalul care ocupă funcții de demnitate publică și personalul care ocupă funcții asimilate funcțiilor de demnitate publică, precum și personalul care beneficiază de statute speciale, inclusiv funcționarii publici și funcționarii publici cu statut special.