Gata, a pornit contraofensiva în Ucraina. Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, anunță ce se va întâmpla
- Andra Puiu
- 17 august 2022, 13:14
Mykhailo Podolyak a declarat că liniile de aprovizionare rusești vor fi vizate de atacuri. De asemenea, el prezice atacuri similare cu explozia de săptămâna trecută de la baza aeriană din Crimeea.
Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze „haos în cadrul forțelor ruse”. Armata ucraineană lovește liniile de aprovizionare ale invadatorilor în teritoriile ocupate. Mihailo Podoliak a declarat că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de marți, 16 august, asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea. De asemenea, nu a fost uitată și lovitura de săptămâna trecută asupra avioanelor rusești de pe aerodromul Saky din peninsula.
Rusia a declarat că un incendiu de marți a declanșat explozii la un depozit de muniții din districtul Dzhankoi din Crimeea. Un incident despre care Podoliak a spus că este un avertisment că „Peninsula Crimeea ocupată de ruși este despre explozii în depozite și risc mare de moarte pentru invadatori și hoți”. De asemenea, Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atacuri. Turiștii ruși au fost determinați să fugă din Crimeea. Marți au fost cozi în fața gării din capitala regională, Simferopol.
Ce face Rusia în contextul exploziilor succesive
Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că se ocupă de cazurile de sabotaj și ia „măsurile necesare” pentru a preveni episoadele ulterioare. Podoliak a explicat că strategia Ucrainei este să distrugă logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de muniții și alte obiecte ale infrastructurii militare rusești.
Consilierul Podoliak, descris adesea ca fiind a treia personalitate ca putere a țării, a spus că abordarea Kievului a fost contrară utilizării de Rusia a puterii de artilerie pentru a câștiga teritoriu în regiunea Donbas. Mai mult, el a explicat că Rusia a cam învățat pe toată lumea că o contraofensivă necesită cantități uriașe de forță de muncă, dar „contraofensiva ucraineană arată foarte diferit. Nu folosim tactica anilor 60-70, a secolului trecut.”
Totuși, declarațiile ar putea fi interpretate și ca o recunoaștere a faptului că Ucraina se luptă să adune cantitatea de oameni și material militar necesară pentru a susține o contraofensivă completă în sudul țării. În schimb, Ucraina a încercat să oprească trupele rusești să iasă din Herson, singurul oraș deținut de Rusia pe malul de vest al râului Nipru. Astfel, au fost distruse podurile rutiere și feroviare folosind artilerie de rachete vestică nou aprovizionată.
Strategia Ucrainei în fața Rusiei
Ucraina, ajutată de rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de vest, speră să degradeze puterea invadatorilor prin lipsa proviziilor și lipsa muniției. Acest lucru i va face pe ruși să lupte așa cum au făcut-o în primele luni de război. La începutul conflictului, un detașament al armatei lui Putin nu a reușit să cucerească Kievul după ce forțele invadatoare s-au înfundat într-o serie de blocaje pe drumurile care duceau în oraș. Astfel, ele au devenit vulnerabile în fața infanteriei ucrainene.
Asistentul prezidențial a sugerat că atacul asupra bazei aeriene de săptămâna trecută ar fi putut fi opera partizanilor. Totuși, a respins orice sugestie că ar fi putut fi un accident, așa cum a sugerat Moscova imediat după. Podolyak a spus că rușii au „o fizică diferită” dacă credeau că exploziile sunt rezultatul țigărilor aruncate care au cauzat explozia.
Explozia din Crimeea nu va fi singura de acest gen
„Cu siguranță sunt de acord cu ministerul rus al apărării, care prezice mai multe incidente de acest gen în următoarele două, trei luni. Cred că s-ar putea să vedem mai multe dintre acestea care se întâmplă”, a spus Podolyak. El a mai semnalat că Ucraina consideră Podul Crimeei drept o țintă militară legitimă. „Este o construcție ilegală și principala poartă pentru aprovizionarea armatei ruse în Crimeea. Astfel de obiecte ar trebui distruse”, a mai adăugat el. Ucraina a refuzat să-și asume responsabilitatea publică pentru atacul asupra bazei aeriene Saki. Totuși, țara a făcut acest lucru în privat, iar incidentul a avut loc în momentul în care o serie de ținte strategice rusești au fost lovite adânc în spatele liniei frontului.
Podoliak, care a fost un negociator al discuțiilor de pace în primele faze ale conflictului, a spus că nu există nicio perspectivă ca Rusia să negocieze serios până când va experimenta o înfrângere pe câmpul de luptă. El a spus că unele țări europene au impresia că Moscova ar putea căuta discuții cu bună-credință.
Ajutorul din partea Marii Britanii, lăudat de Podoliak
Consilierul a lăudat rolul Marii Britanii în sprijinirea Ucrainei până acum, care în unele privințe l-a depășit pe cel al SUA. El a precizat că se așteaptă ca sprijinul puternic să continue după ce Boris Johnson demisionează din funcția de prim-ministru. „Ai devenit un gigant, este greu să te întorci la un pitic”, a spus el. Johnson i-a oferit „sprijin personal și emoțional” lui Zelenski în „cea mai întunecată zi a istoriei Ucrainei”, a spus Podoliak. Contribuția Regatului Unit va fi amintită timp de secole, a sugerat el, informează The Guardian.