Muzicanţii veneţieni, nemulţumiţi de concurenţa din estul Europei

Muzicanţii veneţieni, nemulţumiţi de concurenţa din estul Europei

Cei care ajung în piaţa San Marco din Venezia rămân mereu impresionaţi de muzica pe care o oferă cântăreţii angajaţi de către cafenelele din acest loc renumit. Micile orchestre, formate din cinci sau şase persoane, ale celebrelor cafenele "Florian", "L’Avena" sau "Quadri" sunt compuse din muzicanţi profesionişti, tot mai mulţi în ultimul timp provenind din România, Moldova sau Ungaria.

Această situaţie a stârnit protestul muzicanţilor italieni, care se simt nedreptăţiţi şi chiar excluşi. Până nu demult, se ştia faptul că instrumentiştii din piaţa San Marco erau doar italieni, strict muzicanţi profesionişti, doar licenţiaţi la conservatorul”Benedetto Marcello” din Veneţia.

Cotidianul “Il Mattino” din Veneţia prezintă în ediţia online un reportaj în care muzicanţii italieni denunţă faptul că în ultimii ani au început să fie preferaţi colegii lor din estul Europei, pentru motivul că aceştia ar accepta plata mult mai mică .

”Până în 1993 existau clasicele orchestre locale, cu un repertoriu vast şi de o foarte bună calitate. După care au venit străinii, mai ales românii şi moldovenii, iar patronii de cafenele îi plătesc de două trei ori mai puţin decât pe noi. În felul ăsta veneţienilor nu le rămâne decât să înlocuiască, în caz de nevoie, pe careva sau să accepte programe de dimineaţă. Toată lumea ştie că majoritatea clienţilor sunt la orele de seară, iar bacşişurile grase, tot la acea oră. Seara se cere chiar şi un supliment legal pentru muzică de 5,7 euro de persoană”, a declarat pentru publicaţia italiană unul dintre muzicanţii locali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Muzicanţi cu studii superioare

Pe de altă parte, Daniela Vedaldi, vicepreşedinta consiliului de administraţie al “Caffe Florian”, declară că “sunt aproape 20 de ani de când avem muzicanţi străini. Toţi sunt maeştrii, cu diplomă de conservator şi cu o vastă experienţă pe scenele tărilor de unde provin. Sunt muzicanţi profesionişti, nu muzicanţi de stradă. Nu este deloc adevărat că muzicanţii veneţieni sunt plătiţi mai puţin. Sunt reguli contractuale, care sunt riguros respectate” .

Aceasta mai remarcă faptul că “alte motive pentru care muzicanţii italieni nu mai acceptă acest tip de muncă este şi acela că sunt angajaţi doar în sezonul estival, iar publicul a devenit mult mai variat, cerând piese începând cu cele clasice şi terminând cu cele de muzică uşoară.”

Cafeneaua “Florian” a fost inaugurată în decembrie 1720 şi poate fi considerată un simbol al oraşului. De aproape trei secole este loc de întâlnire a veneţienilor, italienilor sau străinilor care au apreciat atmosfera unică a localului şi a serviciului oferit. Locul a fost frecventat, în trecut, de către Giacomo Casanova, Carlo Goldoni, Gasparo Gozzi, Giuseppe Parini, Silvio Pellico, Lord Byron, Ugo Foscolo, Charles Dickens, Goethe, Rosseau şi mulţi alţii. Este ştiut deasemenea faptul că pentru orchestră, clienţii plătesc un tarif suplimentar.