Evenimentul Zilei > Actualitate > Muzica, medicamentul tuturor afecţiunilor
Muzica, medicamentul tuturor afecţiunilor

Muzica, medicamentul tuturor afecţiunilor

În România sunt înregistrate, în prezent, aproximativ 600.000 de persoane cu diabet, dintre care 2.500 sunt copii. Situaţia alarmantă a responsabilizat societatea civilă care, mai ales în ultimii ani, a încercat, printr-o serie de evenimente, să întindă o mână de ajutor bolnavilor cronici.

Un asfel de eveniment s-a desfăşurat, luni, la Constanţa, unde, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, a fost organizat eveniment de conştientizare asupra afecţiunilor tiroidei şi pancreasului la copii, dar şi de comunicare a unor informaţii cu privire la eveniment de conştientizare asupra afecţiunilor tiroidei şi pancreasului la copii.
Evenimentul a avut două părţi: prima parte a fost informativă şi a constat în organizarea unei conferinţe de presă susţinută de medici specialişti de notorietate care au dezvăluit informaţii de interes, iar a doua parte a fost artistică – un concert caritabil de muzică simfonică, „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, interpretat la vioară de maestrul Alexander Dubach.
Din fondurile strânse din sponsorizări şi din biletele vândute pentru concertul simfonic se doreşte organizarea unei tabăre de o săptămână pe litoral în perioada august-septembrie 2010, tabără  de care vor beneficia 5 membri Sweet Land (adolescenţi) şi 5 ai Asociaţiei similare din Târgu – Mureş. Tabăra va avea ca scop instruirea şi educarea în tratamentul diabetului zaharat, formându-se echipe între participanţi şi medici specialişti, nutritionişti, psihologi şi voluntari.
În ultimii ani s-a înregistrat o creştere simţitoare a numărului celor afectaţi de diabetul insulino-dependent, dar şi de afecţiunile pancreasului şi tiroidei care dezvoltă complicaţii. Problematica managementului diabetului la copil şi adolescent este deosebită, atât pentru medici şi pentru părinţi, dar mai ales pentru copii, căci lor li se adresează în prezent toate eforturile Asociaţiei Sweet Land şi nu numai.
Conform medicilor prezenţi la conferinţă, în România sunt înregistrate aproximativ 600.000 pers cu diabet, din care 2.500 sunt copii. Se pare că numărul real al persoanelor diagnosticate şi nediagnosticate depăşeşte cifra de 1 milion, ceea ce reprezintă 6% din populaţie.

Transplantul pancreatic, înlocuit cu cel de celule stem
Potrivit profesorului universitar doctor Vasile Sârbu, în anii 80 a apărut ideea asocierii celei mai mari descoperiri a poporului român- insulina- cu transplantul celulelor pancreatice. Primele lupte au fost făcute prin recoltarea de pancreas în mod experimental, ulterior şi uman, care fie a fost transplantat parţial sau integral, fie s-a dizolvat şi s-au ales din el numai insulele care produc insulina.
Aceste insule producătoare de insulină s-au introdus în sângele animalului de experienţă, apoi în cel al oamenilor în speranţa că acestea vor vindeca diabetul. La Constanţa s-a aplicat aceasta metodă pentru prima dată în România, iar singurii pacienţi care au beneficiat de acest tratament au fost cei din Constanţa.
S-a descoperit ulterior că acest drum se va închide, deoarece există prea mulţi bolnavi de diabet, numai în Europa statisticile arată 100.000 copii bolnavi de diabet. Renunţând la ideea preluării pancreasului de la persoane aflate în moarte cerebrală, s-a trecut la ideea transplantului de celule stem, care au luat o amploare extraordinară.
Există mai multe tipuri de celule stem, dintre acestea, celulele multipotente au fost folosite în Constanţa la 2 paciente cu diabet în formă foarte gravă, prin injectarea de celule preluate din măduva osoasă a pacientelor. Atât această modalitate de tratament, cât şi acest tip de celule se afla în cercetări extrem de amănunţite, dar se speră că ar putea vindeca Alzheimer sau Parkinson.
Profesorul Sârbu precizează că aceste cercetari ar putea să reprezinte o speranţă foarte mare, dar încă nu se poate exprima până cand nu vor ajunge o realitate pentru cei care aşteaptă un miracol.

Medicul a precizat că primul transplant cu insule pancreatice din România s-a realizat în 2003, iar cel de celule stem în 2007, apoi oprindu-se apoi pentru a se aştepta progresul cercetărilor. Noi descoperiri sunt aşteaptate şi, deşi eforturile cercetătorilor (în genetică, imunologie, etc) nu sunt zadarnice şi progresează zilnic, rezulatul nu este încă total.
Au scăzut foarte mult fondurile de cercetare în România, sistemul este anevoios, costurile sunt imense, iar fondurile vin din granturi şi concursuri. Cu toate acestea, pacienţii transplantaţi nu plătesc nimic.

Tratamentul diabetului diferă în funcţie de vârstă

Conferenţiarul universitar doctor Cristina Mihai subliniază că tratamentul copiilor şi al adolescenţilor cu diabet presupune standarde diferite faţă de cel pentru adulţi, de aceea este necesar ca un pediatru să se ocupe de managementul  diabetului. Din păcate, există foarte puţini diabetologi de copii în ţară, foarte puţine cunoştinţe despre diabet la copii în rândul medicilor, chiar şi în rândul pediatrilor. În stabilirea schemelor terapeutice la copil trebuie să se ţină cont de diferenţele esenţiale dintre copii şi adulţi, nu ne rezumăm doar la stabilirea unei doze de insulină în funcţie de greutate.

În plus, la adolescenţi este dificil de stabilit un tratament deoarece controlul glicemic se poate deteriora la pubertate, iar ţintele în stabilirea controlului glicemic sunt diferite faţă de adult.

Responsabilizarea, o cale spre tratament

Se încearcă actualmente tot mai mult responsabilizarea familiei copilului şi adolescentului, esenţa controlului optim fiind de fapt supravegherea părinţilor şi implicarea activă a acestora în tratament. Conceptul de responsabilizare este deosebit de important, reprezintă un moment în care medicii care se ocupă de caz nu mai sunt stăpânii supremi, ci alături de ei vin pacienţii, familiile acestora, mediul şcolar şi Asociaţia Sweet Land care oferă sprijin tocmai prin organizarea unor acţiuni de genul evenimentului din data de 26 aprilie, menit a conştientiza populaţia cu privire la aceste afecţiuni şi la situaţia în care se află aceşti copii.
„Numai în echipă şi cu suportul medicilor specialişti putem să trecem peste dificultăţile întâmpinate, într-un sistem sanitar care nu este de partea bolnavului cronic de cele mai multe ori. Acceptarea afecţiunii presupune pentru unii dintre noi un timp mai lung şi aici încercăm să contribuim noi, cu experienţa noastră, pentru a-i determina pe cei care se confruntă pentru prima dată cu minutele care le transformă viaţa,  să treacă mai uşor peste toate greutăţile” a declarat Liliana Moldoveanu, preşedinte Asociaţia Sweet Land Constanţa.