Muzica lăutărească, vedetă la Monte Carlo

Muzica lăutărească, vedetă la Monte Carlo

Diana Matei, Taraful Cleante şi Silviu Biriş vor susţine un concert de muzică românească interbelică la Teatrul de Vară.

Celebrele "şlagăre" interbelice "Şaraiman" şi "Zaraza, dar şi piese ale Mariei Tănase ori tangouri celebre vor răsuna în decembrie la Monte Carlo. Inspiraţia pentru acest show a venit urmă cu un an, când actorul Silviu Biriş a prezentat în celebrul oraş din Monaco un eveniment organizat de o multinaţională. Printre vedete se numărau Goran Bregovic şi Tina Turner.

"Am fost prezentator al evenimentului la Monte Carlo şi am deschis seara cu o melodie de inspiraţie folclorică din zona Olteniei, «Piatră, piatră». Am fost plăcut surprins să văd cât de iubită este muzica noastră peste hotare, chiar dacă publicul nu a avut posibilitatea să înţeleagă versurile. Fiecare ţară a venit cu câte un reprezentant care să facă cunoscută muzica etnică, spre exemplu, sârbii au fost re prezentaţi pe scenă de Goran Bregovic şi, deşi am avut o astfel de concurenţă, muzica românească a fost extrem de apreciată. Avem muzică de calitate pe care o lăsăm uitată şi importăm muzică de afară. Aşa am decis ca în decembrie să merg la Monte Carlo însoţit de Diana Matei, o solistă cu o pregătire foarte solidă în domeniul muzical, absolventă a Conservatorului şi studentă la UNATC şi binecunoscutul taraf Cleante. Taraful l-a uimit şi pe Demis Russos, la festivalul Byblos din Beirut unde aceştia au participat", a spus actorul.

Muzică lăutărească şi diplomă de Conservator

Alături de artişti, actorul s-a implicat într-un proiect ce vrea să readucă la viata muzica veche a Bucureştiului interbelic.

Premiată în afara graniţelor, Diana Matei, angajată din 2007 a Ansambului "Doina" al Armatei, a absolvit secţia canto şi muzica bizantină din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică. Deşi câştigătoare a numeroase concursuri, Diana a apărut rar la radio sau la televiziune.

"Sunt genul de om care doreşte să merite un lucru, care doreşte să fie evaluat la justa valoare şi am considerat că trebuie să ajung la un anume nivel înainte de a mă expune judecăţii pubicului. Am aşteptat să-mi termin formarea profesională în domeniul muzical, apoi am vrut să capăt experienţă şi am cântat ani de zile în turnee şi spectacole în afara ţării. În ultimul timp însă am fost foarte prezentă în emisiunile TV şi la radio. Azi am aflat că pe un post de radio, piesa mea a intrat în top şi este extrem de apreciată, fapt care mă bucură foarte tare", a spus Diana.

"Lansez un album cu piese de inspiraţie folclorică reorchestrate pe ritmuri moderne." DIANA MATEI, cântăreaţă

EVZ: Cum a început colaborarea cu Silviu Biriș și Taraful Cleante? Diana Matei: Colaborarea noastra s-a născut având un numitor comun, pe Marian Cleante. Acum ceva vreme Silviu a inițiat un proiect prin care dorea să reînvie muzica de altădată alături de un taraf. Prima dată taraful s-a numit „Taraful București” din care făcea parte Marian și alți componenți care astăzi nu se mai regăsesc în formula tarafului. Eu colaboram cu Marian ca solistă vocală și așa a ajuns Silviu să mă cunoască. I-a plăcut vocea mea, faptul că pot trece cu ușurință de la un gen muzical la altul și mai cu seamă că sunt adepta live-ului și așa am ajuns să avem astăzi acest proiect comun. Cum a venit invitația la Monte Carlo? Ce repertoriu veți avea? Acum un an a avut loc un eveniment organizat de o companie multinațională la Monte Carlo, mai exact la Teatrul de Vară, unde Silviu nu a avut doar rolul de prezentator, dar a și încântat spectatorii cu muzică folclorică românească. Deși pe aceeași scena s-au regăsit nume foarte cunoscute, un exemplu ar fi Goran Bregovic, publicul s-a aratat profund îndrăgostit de muzica noastră de inspirație folclorica. Una din piesele care a facut furori la Monte Carlo a fost „Piatră, piatră”, o melodie foarte puternică. Așa am primit invitația de a cânta de data aceasta în formulă completă, eu, Silviu și taraful muzică populară și de petrecere la evenimentul din decembrie.

Repertoriul va conține melodii reprezentative pentru muzica românească, melodii care pot vorbi despre felul românilor de a fi, despre acel amestec ciudat care ne definește: de nostalgie și poftă de viață. Vom cânta multe piese din repertoriul Mariei Tănase, dar și tangouri nemuritoare și melodii lăutărești celebre: Saraiman, Zaraza, etc Cânți și muzică ușoară. Ai avut colaborări cu compozitori români? Abordez toate genurile muzicale de la chansonette până la muzică lautareasca. Chiar pe site-ul nostru există un playlist unde poți asculta toate tipurile de muzică în interpretarea mea. Îmi place această idee de a nu mă fixa într-o anume zonă. Nu am colaborat până acum cu niciun compozitor român. Toate melodiile din repertoriul meu ce se încadrează la muzică ușoară sunt compuse de mine sau de Marian Cleante.

Cât de greu se pătrunde în peisajul showbizului autohton? Depinde de calea pe care o iei când vrei să pătrunzi. Daca doar vrei să pătrunzi nu să te și menții cred că este foarte ușor. De asemenea, dacă vrei să intri prin can-canuri și subiecte picante iarăși cred că este ușor. Eu am ales o altă variantă, mai grea, în care răbdarea trebuie să îți guverneze viața, dar mai durabilă.

Ai un logodnic sau un iubit? Am o relație de 10 ani. Nu aș spune neapărat că lucrăm în același domeniu, dar ne intersectăm cumva. Avem această pasiune pentru muzică amandoi, mai ales acest gen de muzică veche, lăutărească, de Fanarul cosmpolit de acum zeci de ani. Am văzut că esti studentă în primul an la UNATC.... Actoria a fost un vis încă de când eram în școală, însă atunci când a venit vremea să dau la facultate, pașii mei s-au dus spre Conservator, încurajată de familie, profesori și de toți cei care mă ascultaseră cântând. Pofta de teatru a revenit relativ recent, chiar după ce l-am cunoscut pe Silviu și am început să merg mai des la spectacolele de teatru. Cred că voi putea să ma împart, să le fac pe amândouă. Nu cred că m-ar defini una mai mult ca cealaltă.

Ne puteți urmări și pe Google News