Muzeul virtual 3 D al cetăţilor dacice

Muzeul virtual 3 D al cetăţilor dacice

Tehnica modernă poate aduce istoria mai aproape. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor putea fi vizitate din săli multimedia dotate cu echipamente de înaltă tehnologie, dar şi de pe calculatorul sau tableta de acasă, graţie unui proiect ce îşi propune să realizeze un muzeu virtual ce va include prezentarea detaliată a acestor monumente UNESCO.

În paralel, 500 de piese arheologice, ce au fost descoperite cu ocazia săpăturilor sistematice din Munţii Orăştiei, vor fi scanate de specialişti cu ajutorul tehnologiei 3D şi vor completa „zestrea” muzeelor virtuale ce vor fi realizate, în colaborare, de către ingineri, informaticieni şi istorici, informează www.agerpres.ro.

Proiectul este unicat în România şi propune înfiinţarea, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva şi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj Napoca, a două săli multimedia dotate cu tehnologie de înaltă performanţă, care va permite vizualizarea în format 3D a monumentelor istorice şi a pieselor arheologice descoperite de specialişti. Cele două săli vor funcţiona apoi ca un spaţiu virtual în care publicul va putea interacţiona cu monumentele şi piesele prezentate în format tridimensional, graţie unor proiectoare şi ecrane de înaltă rezoluţie şi de mari dimensiuni. Din aceste săli se va putea „vizita” incinta unui monument istoric, vor putea fi văzute locuinţele celor care au trăit acolo sau obiectele pe care dacii le foloseau acum 2.000 de ani. Proiectul este intitulat „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei”.

Primele expoziţii virtuale vor putea fi văzute în luna aprilie 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News