Muzeul Antipa Muzeul Antipa și Institutul „Elie Wiesel” în dispută pentru un teren
- Cristian Tănase
- 27 iunie 2019, 00:00
După trei ani de când a fost desemnat de Guvernul României să coordoneze procesul de organizare a viitorului muzeu, Institutul „Elie Wiesel” se află în situația de a regândi strategia pentru cotinuarea proiectului muzeal.
În tot acest timp a primit în administrare de la Primăria Generală a Municipiului București imobiliul „Palatul Dacia” pentru sediul viitorului muzeu, a organizat un concurs internațional de soluții de arhitectură și apoi l-a anulat întrucât dreptul de administrare a imobilului i-a fost retras prin votul Consiliului General. „Una dintre posibilitățile realiste în vederea continuării proiectului este administrarea unui spațiu aflat în domeniul public al statului.
Din considerente cultural-muzeale am optat pentru un perimetru de 10.000 mp din terenul neutilizat, aflat în administrarea Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, și în proprietatea Ministerului Culturii și Identității Naționale. Este de menționat faptul că nu există un proiect al Muzeului Antipa pentru această suprafață de teren”, a declarat pentru EVZ, Alexandru Florian, directorul general al institutului.
Fiind o zonă protejată, realizarea de noi construcții se poate face doar cu avizul Comisiei de Monumente Istorice. „Amplasarea Muzeului Holocaustului reprezintă un criteriu esențial în proiectarea acestuia, având în vecinătatea Muzeul Antipa, cel al Țăranului Român și Muzeul de Geologie, iar astfel se amplifică potențialul cultural și turistic al zonei”, conchide Alexandru Florian.
Reacție
Conducerea Muzeului Antipa nu vede cu ochi buni această propunere, întaintând luni către Ministerul Culturii poziția cu privire la înstrăinarea a 45% din suprafața liberă de construcții. Aceasta arată că păstrarea intactă a suprafaţei de teren ce aparţine muzeului este de o importanţă capitală, fiind practic garantul existenţei şi dezvoltării acestuia. Instituţia îşi manifestă încrederea că Guvernul va lua în considerare „necesitatea păstrării parcului actual şi a extinderii spaţiilor Muzeului, fără afectarea spaţiului verde”. Cu un patrimoniu de aproximativ două milioane de exemplare şi un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul „Grigore Antipa” este unul dintre cele mai vizitate muzee din Bucureşti şi din ţară