Editura Evenimentul si Capital

Mutilarea Legii Educației, ignorată de Avocatul Poporului, tranșată la UE

Studenții se tem de o scădere și mai mare a calității educației în universități, în urma ultimelor modificări făcute la Legea Educației
Autor: | | 9 Comentarii | 2077 Vizualizari

Pentru că Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze Curtea Constituțională referitor la ordonanța care modifică de aproape 100 de ori Legea Educației, reprezentanții studenților și ai societății civile spun că se vor adresa forurilor europene.

Scandalul pe marginea ordonanței guvernamentale care modifică în 97 de puncte Legea Educației este departe de a se fi stins. Refuzul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de a sesiza Curtea Constituțională (CC), pe motiv că petițiile nu au susținere în textul ordonanței incriminate, a pus paie pe foc și i-a mobilizat pe reprezentanții societății civile să se adreseze instituțiilor europene.

„Urmează să ne întâlnim și cu reprezentanții studenților să stabilm calendarul în perioada următoare. Legal, am făcut tot ce se putea. Cel mai probabil ne vom adresa Comisiei de la Viena și instituției europene a Avocatului Poporului”, a explicat Andreea Petruț, reprezentanta Societății Academice Române, care a adăugat că o astfel de decizie va fi luată în perioada imediat următoare.

Modificări fundamentale, operate prin ordonanță

Studenții și societatea civilă reclamă în primul rând adoptarea acestor modificări numeroase fără o dezbatere publică reală și transparentă. Alianța pentru o Românie Curată (ARC) a înregistrat pe 11 iulie 2014 o listă cu 500 de semnături (printre care nume sonore de universitari, scriitori, cercetători, artiști) la biroul Avocatului Poporului, prin care denunțau modul neconstituțional de modificare a Legii Educației și-i cereau lui Ciorbea să sesizeze CC.

„În domeniul educației nu se poate legifera prin Ordonanțe de Urgență, domeniul fiind unul în care urgența nu poate fi demonstrată”, arăta atunci Alina Mungiu, într-o scrisoare deschisă. În răspunsul său, Avocatul Poporului a considerat că Executivul, în preambulul Ordonanței 49, „demonstrează faptul că măsurile în cauză nu puteau fi amânate, deoarece nu exista vreun alt instrument legislativ ce ar fi putut fi folosit în vederea asigurării cadrului legislativ necesar desfășurării în condiţii corespunzătoare a anului școlar 2014-2015”.

Prof. univ. dr. Vlad Nistor, președintele Senatului Universității din București, arată că operarea unor modificări fundamentale în Legea Educației prin Ordonanță de Urgență a actualului Executiv este o metodă antidemocratică, ca și adoptarea Legii Educației prin asumarea răspunderii, efectuată de Guvernul Boc.

Universitățile mari se feresc de colegiile unde nu este nevoie de Bac

Lovitura de grație la adresa calității învățământului universitar este dată de prevederea potrivit căreia este permisă înființarea unor colegii profesionale, subordonate universităților, la care pot fi admiși absolvenți fără diplomă de Bacalaureat. Acest fapt va crea confuzie și va însemna în final un pas îna poi în asigurarea calității educației superioare. Potrivit prof.univ. Vlad Nistor, astfel de colegii nu au ce să caute în universitate pentru simplul fapt că programele după care funcționează se aprobă de o altă instituție decât ARACIS (cea îndrituită să aprobe programele la nivelul uni versităților). În al doilea rând, este vorba despre o încălcare a reglementărilor europene care prevăd că transferul liber de credite se poate face pe același nivel de studii. Creditele pentru studiile de licență nu sunt aceleași cu creditele unui absolvent de postliceală care nu este parte a sistemului universitar. Astfel de proceduri încurcă sistemul de învățământ superior din România și scad calitatea educației universitare care ar trebui să fie ținta noastră prioritară, mai spune prof.univ. Nistor. Este imposibil, logic, și complet împotriva reglementărilor europene, conchide universitarul.

Potrivit șefului Senatului UB, reglementarea Executivului are de-a face mai degrabă cu anumite interese de supraviețuire ale universităților confruntate cu prăbușirea demografică din ultimii ani.

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI