Fostul premier Emil Boc crede că liderii PNL, USR-PLUS și UDMR ar trebui să cadă la o înțelegere cât mai curând, asftel încât până la sfârșitul anului să avem un nou guvern. Dacă nu, spune primarul Clujului, președintele Klaus Iohannis va fi cel care va avea mutarea decisivă.
Fostul premier a explicat că nu este o mare problemă ce liderii celor trei partide nu s-au înțeles încă, întrucât, spune Emil Boc, „coalițiile cer timp”. „Eu nu spun să fie ca în Germania sau Belgia, unde a durat chiar și doi ani. Dar din experiența de până acum, putem avea un nou guvern între Crăciun și Anul Nou”, a mai spus primarul clujean.
„Nu prea înțeleg problema cu Camera Deputaților”, a mai spus Boc despre funcția ce pare extrem de disputată de PNL și USR-PLUS, având în vedere că ultimii nu au fost de acord ca această poziție să fie ocupată de Ludovic Orban în condițiile în care postul de premier ar fi revenit actualului ministru de Finanțe, Florin Cîțu. „Șeful senatului este „numărul 2” în stat”, a mai spus fostul premier, sugerând că ar fi vorba, de fapt, despre altceva decât funcția în sine.
Posibile scenarii. Ce va face Iohannis
Emil Boc a spus că președintele Klaus Iohannis va mai aștepta o perioadă pentru a vedea dacă cele trei partide se înțeleg prin negocieri. „Sunt două soluții, fie coaliția cade de acord asupra unui nume, iar președintele a promis că va desemna pe oricine va propune coaliția”, a opinat primarul din Cluj, cu referire la declarația de miercuri a șefului statului, care a declarat că va nominaliza pe oricine va decide coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR să susțină.
„Trebuie să avem puţină răbdare să vedem cum negociază partidele. Este posibil să se înţeleagă în coaliţia de centru-dreapta şi să vină cu o propunere. Asta aştept eu, ca şi preşedinte, să se formeze o majoritate şi să propună un nume. Dacă se înţeleg PNL, USR-PLUS şi UDMR şi vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîţu, îl accept, sau să fie altcineva, nu ştiu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă, vor veni să propună ceva”, a declarat Iohannis cu o zi în urmă.
Emil Boc a continuat, explicând că liderii partidelor din proiectata coaliție ar trebui, în actualele condiții, în care România are nevoie cât mai curând de un guvern care să gestioneze pandemia și campania de vaccinare, „să lucreze zi și noapte” astfel încât să avem Parlamentul și Guvernul funcționale înainte de Revelion. El spune că negocierile amănunțite sunt, într-adevăr, un exercițiu democratic normal, dar că acum lucrurile ar trebui grăbite puțin.
În caz contrar, opinează Boc, „dacă partidele nu se înțeleg, președintele desemnează o persoană care să găsească o majoritate parlamentară pentru a-și trece cabinetul”.
Retragerea lui Orban și schimbarea de situație
„Eu cred că gestul lui Ludovic Orban [de retragere din funcția de prim-ministru după alegeri - n. red.] a fost unul de responsabilitate politică și este de salutat”, a mai spus Emil Boc. „Dar acum sunt noi necesități”, a adăugat fostul prim-ministru din partea PDL între 2009 și 2012. „PNL nu a rămas încremenit în proiect, și-a flexibilizat poziția astfel încât negocierile să poată avansa”, a adăugat el.
„Dacă nici această coaliție de centru-dreapta nu reușește, va fi complicat să venim în fața electoratului să le mai cerem votul, pentru toate partidele”, a avertizat Emil Boc. „Nu vreau să dau un termen, dar cred că până la sfârșitul anului ar trebui să vedem un nou executiv”, a mai spus el.
Întrebat dacă, în cazul în care negocierile dintre PNL și USR-PLUS vor eșua, președintele ar trebui să desemneze ca premier un membru al unuia dintre aceste partide sau o persoană neimplicată politic, Emil Boc a răspuns: „Aici constituția tace, lasă toată libertatea de decizie președintelui”.
„Am studiat toate deciziile CCR, nu există nicio limitare pentru președinte. Acesta trebuie doar să deceleze care persoană poate să coaguleze o majoritate în Parlament”, a mai spus Boc, precizând că „prima mea opțiune este ca premierul să fie de la PNL, decis la negocieri”.