Mutare uriașă a SUA pe piața carburanților. Decizia care ar putea schimba totul

Mutare uriașă a SUA pe piața carburanților. Decizia care ar putea schimba totul Sursa: Arhivă EVZ

Statele Unite au anunțat că vor elibera o cantitate uriașă de petrol din rezerva strategică pentru a contracara scumpirea masivă a carburanților. Anunțul a dus imediat la scăderea prețului petrolului. În România însă prețurile la benzină și motorină contrinuă să bată recorduri.

Prețul petrolului a scăzut joi, 31 martie, la bursele internaționale, după ce s-a aflat că Statele Unite iau în considerare eliberarea a 180 de milioane de barili din Rezerva Strategică de Petrol, cea mai mare din istoria de aproape 50 de ani a acesteia, anunță Reuters.

Contractele futures pentru luna mai ale petrolului Brent au scăzut cu 6,95 dolari, sau 6,13%, la 106,50 dolari pe baril.  Contractele futures pentru luna iunie au scăzut cu 6,66 dolari, la 104,78 dolari pe baril, după ce anterior au scăzut cu 7 dolari pe baril.

Contractele futures americane West Texas Intermediate cu livrare în luna mai au scăzut cu 7,28 dolari, sau 6,75%, la 100,54 dolari pe baril, după ce au atins un minim de 100,16 dolari, scrie Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soluție de avarie

Eliberarea record de petrol este echivalentul a două zile de cerere mondială și ar urma să ajungă pe piață pe parcursul mai multor luni, au declarat miercuri patru surse americane, în condițiile în care Casa Albă încearcă să reducă prețurile la carburanți.

Analiștii de la Goldman Sachs au declarat pentru sursa citată că această măsură va ajuta piața petrolului să se reechilibreze în 2022, dar nu este o soluție permanentă.

Țările membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) urmează să se întâlnească vineri pentru a decide cu privire la o potențială eliberare colectivă de petrol, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministrului Energiei din Noua Zeelandă.

Prețurile de pe piață au sărit în aer după invadarea Ucranei, dar și după discuțiile privind un posibil embargo asupra petrolului rusesc. În prezent, Rusia este al doilea mare producător de țiței din lume, în urma SUA și înaintea Arabiei Saudite, dar uneori această ordine se schimbă. În 2021, Rusia a câștigat peste 110 miliarde de dolari din exporturile de petrol, de două ori mai mult decât câștigurile sale din exporturile de gaze naturale.

Prețuri mari la benzină și motorină

Chiar dacă prețul petrolului a început să scadă,  carburanții continuă să se scumpească. Astfel în România, un plin de benzină sau motorină costă cu 50-60 de lei mai mult decât luna trecută. Deși autoritățile au făcut controale și au dat amenzi uriașe, unele benzinării tot au mărit prețurile.

Prețul motorinei standard a depășit 8 lei pe litru și se vinde și cu 8,5-8,7 pe litru. Prețul menzinei standard se apropie și el de 8 lei. Cea mai ieftină benzină se vinde cu 7,7-7,8 lei pe litru.