Mutare importantă a lui Joe Biden înaintea summitul-ui NATO. A creat o echipă specială care să avanseze scenarii în cazul unui atac nuclear al Rusiei

Sursă: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Joe Biden a constituit o echipă, denumită strategic Tiger Team care trebuie să ofere scenarii care să arate cum ar trebui să reacționeze SUA, dar și Europa în cazul în care amenințările nucleare ale Rusiei ar deveni realitate. Acestea vor fi prezentate în cadrul summit-ului NATO de la Bruxelles.

Potrivit New York Times, Joe Biden  a constituit o echipă specială care să stabilească care ar fi scenariile în cazul în care Vladimir Putin își spune în aplicare amenințările cu arme chimice, biologice sau nucleare la adresa Ucrainei. Echipa, care poartă numele de „Tiger Team“, trebuie să vină cu propuneri referitoare la care va fi răspunsul SUA și al aliaților în cazul unor astfel de atacuri dezastruoase.

Pregătiri pentru ce e mai rău

Potrivit sursei citate, Tiger Team, care se reunește de trei ori pe săptămână, va examina de asemenea răspunsurile în cazul în care Moscova decide să atace un teritoriu NATO sau o țară din Europa de Est (precum Moldova sau Georgia). Pregătirea țărilor europene în fața afluxului de refugiați este de asemenea analizată în cadrul acestor ședințe. Toate aceste scenarii sunt discutate în cadrul summitul-ui NATO care se desfășoară la Bruxelles.

Declarație intens discutată

Între timp, declarația prin care Joe Biden l-a făcut pe Putin „ criminal de război“ a fost analizată de specialiști din toată lumea. Ceea de a părut a fi o reacție necontrolată, ar putea fi de fapt o strategie bine pusă la punct.

Declarația președintelui american a fost făcută, miercuri, 16 martie, la Casa Albă, în cadrul unui eveniment dedicat violenței domestice. Întrebat de o jurnalistă despre agresiunile Rusiei în Ucraina, Joe Biden a spus despre Putin: „Este un criminal de război”, potrivit Reuters.

L-a scurt timp după remarca lui Joe Biden, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de agenţiile internaţionale de presă, a precizat că preşedintele ”vorbea din inimă şi în legătură cu ceea ce a văzut la televizor”.

Unii analiști spun că declarația nu a fost una emoțională și că pare totodată să reflecte o decizie strategică, potrivit căreia etichetarea lui Putin drept criminal de război ar veni în sprijinul demersurilor administrației, ea încercând pe deoparte să mențină alianța occidentală unită – date fiind diversele opinii dn Europa legate de înțelepciunea de a-l izola pe liderul rus – și, pe de alta, să încerce să convingă China să nu îl ajute pe Putin să iasă din criza economică sau în privința erorilor sale de ordin militar.