A MURIT FIOROSUL DICTATOR supranumit „MĂCELARUL RENĂSCUT”. MASACRUL SÂNGEROS de acum 30 de ani nu va putea fi UITAT vreodată.
- Codrin Dobrescu
- 1 aprilie 2018, 22:16
Fostul dictator din Guatemala, Efrain Rios Montt, a murit, duminică dimineața, la vârsta de 91 de ani, conform spuselor avocatului său, Luis Rosales. Fostul militar fusese în centrul atacului devastator din timpul războiului civil din 1982, în urma căruia au murit peste 1.000 de indieni.
În cele aproximativ 17 luni în care, din 1982 până în 1983, Rios Montt a condus Guatemala, sub forma unei dictaturi militare, a avut loc unul dintre cele mai sângeroase episoade din istoria recentă a Americii Latine. Pentru masacrarea celor 1.771 de indieni, în timpul războiului civil, Rios Montt fusese condamnat, în 2013, la ani grei de închisoare.
Decizia din 10 mai care îl condamna pe Rios Mott, cunoscut drept „măcelarul renăscut” printre criticii lui, pentru responsabilitatea pe care a purtat-o în uciderea membrilor grupului indigen mayaș Ixil a fost o premieră. Era prima oară când un fost dictator era condamnat pentru genocid în propria țară, potrivit Washington Post. După doar 10 zile, Curtea Constituțională a întors decizia, pe baza unei erori de natură tehnică.
În timpul lui Montt, armata a aplicat politica ”pământului pârjolit” împotriva comunităţilor de indieni bănuite că susţin gherila de stânga, în plin Război Rece. Îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, fostul dictator a ascultat impasibil anunţul verdictului. Judecătoarea a mai cerut revocarea arestului la domiciliu, valabil de la începutul lui 2012, şi trimiterea lui la închisoare.
Războiul civil din Guatemala (1960-1996) s-a soldat cu circa 200.000 de morţi şi dispăruţi, potrivit statisticilor Naţiunilor Unite.
Potrivit AFP, în cursul procesului, peste o sută de supravieţuitori au venit să povestească atrocităţile comise de militari.
Rios Montt spunea: ”Sunt nevinovat”.
Procurorii au susținut că Rios Montt a închis ochii la atrocitățile soldaților, când aceștia a violat, toturat o mulțime de oameni în perioada 1982 – 1983, cea mai violentă din cadrul războiului civil dintre 1960 și 1996, când sute de mii de oameni și-au pierdut viața.
Atunci când curtea a dat verdictul, sute de voci au fost auzite strigând „Dreptate! Dreptate!”, în fața clădirii tribunalului, potrivit Reuters.