Marcel Ciolacu evită un răspuns clar despre Ucraina și Statele Unite
- Iulia Moise
- 24 februarie 2025, 20:34

Premierul Marcel Ciolacu a declarat referindu-se la relațiile României cu Administrația Donald Trump, că sunt insuficiente canalele de comunicare dintre România și Statele Unite.
Vance: democrația din România de la început nu a fost foarte puternică
Observațiile sale sunt făcute în contextul în care vicepreședintele american J.D. Vance a afirmat că democrația din România „de la început nu a fost foarte puternică”, dacă ea poate fi distrusă cu „câteva sute de mii de dolari sub formă de publicitate digitală din partea unei țări străine”.
Vance a caracterizat decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale ca fiind una „luată în baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și la presiunile enorme ale vecinilor de pe continent”.
Ciolacu: Întotdeauna când ai relații cu SUA canalele de comunicare sunt insuficiente
În urma acestor declarații, s-a pus sub semnul întrebării abilitatea autorităților de la București de a interacționa cu actuala administrație de la Washington.
Luni, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat direct dacă există suficiente canale de comunicare cu Administrația Trump.
„Întotdeauna când ai relații cu Statele Unite canalele sunt insuficiente, fiindcă e atât de diversă paleta de discuții, în plan economic, strategic, politic. Normal că îți dorești și comunicări mai bune. Eu am avut două convorbiri telefonice, înainte de a depune jurământul, cu președintele ales în acel moment, Donald Trump, şi una cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Volodimir Zelenski și Donald Trump. Sursă foto: Facebook
Sunt discuții în continuare, atât la nivelul președintelui României, cât şi la nivelul prim-ministrului", a afirmat Ciolacu la sediul Alianței electorale „România Înainte”.
Ciolacu: România a susținut Ucraina necondiționat şi se știe acest lucru
Premierul a fost întrebat dacă susține declarația președintelui SUA, care a afirmat că Volodimir Zelenski este un „dictator” și că Ucraina a fost cea care a inițiat războiul.
„Eu pot să fiu de acord sau să nu fiu de acord. Esențial este altceva. Nu știu cât de mult îl interesează pe președintele Americii cât sunt eu de acord sau nu sunt de acord, ca prim-ministrul României.
Nu ne ajută cu nimic să comentăm una dintre discuțiile (...) şi s-ar putea să fie negocieri care nu au mai fost duse ca în alte dăți, în spatele ușilor închise. Este o nouă abordare de politică externă. Că nu suntem noi adaptați la ea, că suntem luați prin surprindere, că școala politicii românești era altfel gândită, e cu totul altceva.
Dar nu cred că trebuie să ieșim la fiecare discurs sau la fiecare ieșire a unor lideri mondiali și să le comentăm noi. România este la locul ei şi va fi la masa negocierilor, fiindcă nu se poate să nu fie. Suntem într-o altă etapă în acest moment", a mai declarat premierul român.