Fenomen misterios pe Everest. Trupurile alpiniștilor dispăruți în ultimul secol ies la suprafață

Fenomen misterios pe Everest. Trupurile alpiniștilor dispăruți în ultimul secol ies la suprafațăMuntele Everest / Sursa foto: Pixabay

Muntele Everest este cel mai înalt vârf din lume. Acesta se află în masivul Himalaya, la granița dintre Nepal și Regiunea Autonomă Tibet din China. Înălțimea sa este de aproximativ 8.848 de metri deasupra mării. Ultimele măsurători sugerează însă o mică variație în înălțime. De-a lungul anilor, mulți alpiniști și-au dorit să ajungă în vârful acestui munte, însă nu toți au reușit. Din păcate, muntele a revendicat multe vieți, iar corpuri ale unor alpiniști pierduți nu au fost niciodată recuperate. Recent, acestea au început să iasă singure la suprafață.

Trupurile alpiniștilor pierduți pe muntele Everest ies la suprafață

Un fenomen straniu pare să se întâmple pe muntele Everest. Trupurile a sute de alpiniști care au murit într-un secol de escaladare a celui mai înalt vârf din lume reapar. Aceste evenimente par să fie legate de ceva straniu. Parcă natura înapoiază tributul pe care l-a luat în ultimii ani. Fenomenul nu este ceva paranormal, ci este o altă dovadă a încălzirii globale.

Schimbările climatice accelerează topirea gheții și a zăpezii de pe munte. Creșterea temperaturilor și topirea ghieții scoate la iveală trupurile multor persoane dispărute pe cel mai înalt vârf din lume în ultimul secol. Majoritatea corpurilor care au ieșit la suprafață sunt ale bărbaților care au fost victimele unor accidente sau intemperii.

Trup neînsuflețit alpinist

Sursa foto: arhiva EVZ

S-a început recuperare trupurilor înghețate ieșite la suprafață

În acest an, o echipă de alpiniști a escaladat muntele Everest cu scopul de a recupera rămășițele mai multor persoane. Misiunea a fost până acum un succes. Deși s-au expus multor pericole, alpiniștii au reușit să recupereze deja cinci trupuri înghețate. Acestea au fost transportate la Kathmandu, capitala nepaleză. Ministerul Turismului din Nepal, Rakesh Gurung, a anunțat că două dintre aceste trupuri au fost preidentificate. Se așteaptă rezultatul unor teste pentru ca identitatea alpiniștilor să fie confirmată.

„Din cauza efectelor încălzirii globale, cadavrele și deșeurile devin din ce în ce mai vizibile pe măsură ce stratul de zăpadă scade”, a explicat Aditya Karki, maior în armata nepaleză, pentru AFP. Acesta se află în fruntea echipei formată din 12 soldați și 18 alpiniști.

Alpiniști pe muntele Everest

Sursa foto: Pixabay

Recuperarea cadavrelor de pe muntele Everest este o misiune periculoasă

Expedițiile pe muntele Everest au început în anul 1920. De atunci, peste 300 de persoane au murit încercând să escaladeze acest vârf. În ultimele șase luni, opt persoane au fost date dispărute. Multe dintre aceste cadavre sunt încă ascunse sub zăpadă sau în crevasele adânci ale muntelui. Unele dintre ele probabil vor rămâne acolo pentru totdeauna. Altele au devenit puncte de reper, purtând porecle precum „Cizmele verzi” sau „Frumoasa adormită”. Multe dintre trupurile alpiniștilor pierduți au fost găsite în așa-numita „zonă a morții”. Aerul rarefiat și nivelul scăzut de oxigen din acea zonă cresc riscul de rău de altitudine și nu numai.

Echipa de alpiniști care încearcă să recupereze trupurile scoase la suprafață nu are o misiune ușoară. Expedițiile sunt periculoase și scumpe, costul uneia ajungând la mii de dolari. Pentru fiecare cadavru sunt necesari cel puțin opt salvatori. Acesta poate cântări peste 100 de kilograme, iar la altitudini mari este dificil să transporți încărcături grele. Cu toate acestea, salvatorii sunt optimiști.

„Trebuie să aducem înapoi cât mai mulți. Dacă vom continua să îi lăsăm acolo, munții noștri se vor transforma în cimitire”, a mai spus Aditya Karki.