Muntele Etna „s-a trezit”. Un nor de cenușă vulcanică s-a ridicat deasupra Siciliei

Muntele Etna „s-a trezit”. Un nor de cenușă vulcanică s-a ridicat deasupra Siciliei Sursa: Sebastiano Leggio | Dreamstime.com

Muntele Etna a revenit la o acțiune spectaculoasă după câteva luni de relativă liniște, trimițând un nor de cenușă vulcanică înalt de 12 kilometri peste estul Siciliei.

Fluxul de lavă din Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din Europa, a fost centrat în jurul craterului de pe versantul de sud-est al muntelui, a anunțat luni Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia.

Nu s-au raportat victime sau daune materiale în orașele locuite care înconjoară versanții vulcanului, care este popular printre cei care fac drumeții, schiorii și alți turiști. Până luni după-amiază, fluxul de lavă din crater s-a oprit, a spus institutul, potrivit Associated Press. Dar mai devreme în cursul zilei, în timp ce norul vulcanic se revărsa din Etna, institutul a emis un avertisment pentru avioanele din zonă.

Erupțiile Etnei

Norul falnic, vizibil pe mai mulți kilometri, a fost cel mai recent spectacol al puterii Etnei în această lună. La începutul lunii februarie, o erupție deosebit de puternică a trimis fulgere pe cer peste estul Siciliei. Etna a avut zeci de erupții în istoria sa. În 1669, în ceea ce a fost considerată cea mai proastă erupție a vulcanului, lava a îngropat o fâșie din Catania, cel mai mare oraș din estul insulei Sicilia, și a devastat zeci de sate.

Sursa: EPA/CARLOS DE SAA

Mai recent, în 1983, dinamita a fost folosită pentru a devia orașele care amenințau lava. În 1992, armata a construit un zid de pământ pentru a reține lava care curgea din Etna luni de zile, pentru ca aceasta să nu intre în vreunul din satele de pe versanți.

Ne puteți urmări și pe Google News