Mungiu, Cărtărescu şi Dabija, câştigători ai Premiilor Naţionale pentru Arte

Mungiu, Cărtărescu şi Dabija, câştigători ai Premiilor Naţionale pentru Arte

Regizorul Cristian Mungiu, scriitorul Mircea Cărtărescu şi regizorul Alexandru Dabija se numără printre cei şapte câştigători ai primei ediţii a Premiilor Naţionale pentru Arte, distincţii acordate azi, la Ateneul Român, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi premierul Tăriceanu, precizează Mediafax.

Premiile Naţionale pentru Arte au fost instituite prin Hotărâre a Guvernului, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Cultelor. Ele vor fi acordate anual şi vor recompensa artiştii cu rezultate deosebite în anul precedent.

Prima ediţie a Premiilor a avut loc azi la Ateneul Român, în cadrul unui eveniment moderat de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

La eveniment au participat personalităţi precum premierul Călin Popescu-Tăriceanu, principele Radu şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Distincţiile au fost acordate lui Cristian Mungiu, Mircea Cărtărescu, Alexandru Dabija, Cornel Ţăranu, Viorel Cosma, Geta Brătescu şi Livia Câlţia, la categoriile cinematografie şi televiziune, literatură, spectacol, muzică, lucrări de cercetare în domeniul artelor, arte vizuale şi arhitectură.

La categoria Cinematografie şi Televiziune, câştigătorul Premiului Naţional pentru Arte a fost regizorul Cristian Mungiu, recompensat pentru performanţa filmului său "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", care a adus României un Palme d'Or, la Festivalul de Film de la Cannes din 2007. Mungiu a fost singurul nominalizat la această categorie a Premiilor Naţionale pentru Arte.

Premiul a fost decernat de academicianul Mihnea Gheorghiu, în absenţa lui Cristian Mungiu, care participă în această perioadă la Festivalul de Film de la Cannes.

La secţiunea Literatură, Premiul Naţional pentru Arte a revenit scriitorului Mircea Cărtărescu, pentru romanul "Orbitor. Aripa dreaptă". Cărtărescu a concurat, la această secţiune, cu Alexandra Ciocârlie ("Şi totuşi, clasicii"), Nichita Danilov ("Centura de castitate"), Mihai Dinu ("Bătrânul poet dintâi"), Andrei Oişteanu ("Religie, politică şi mit"), Horia-Roman Patapievici ("Despre idei şi blocaje") şi Adrian Popescu ("Dimineaţa în Forul Roman").

Şi Alexandru Dabija s-a numărat printre câştigătorii unui Premiu Naţional pentru Arte, la secţiunea Spectacol, el concurând cu alţi cunoscuţi regizori - Silviu Purcărete, Andrei Şerban şi Laszlo Bocsardi.

Cornel Ţăranu a câştigat, în această seară, Premiu la categoria Muzică, pentru opera "Oreste - Oedipe", realizată după libretul lui Olivier Apert.

La categoria Lucrări de cercetare în domeniul artelor a fost premiat Viorel Cosma, pentru lexiconul "Muzicieni din România", volumul 9. Cosma, care a împlinit de curând 85 de ani, a spus că are "un sentiment de împlinire profesională". "Este un premiu al orgoliilor spirituale, nicidecum o răsplată materială", a spus Viorel Cosma, mulţumindu-i lui Dumnezeu că i-a dat "atâtea zile valoroase". El a precizit că tipărirea tuturor volumelor lexiconului a durat 18 ani. "A fost incredibil de greu", a mai spus Cosma, susţinând, însă, că şcoala muzicală contemporană merită acest efort.

Geta Brătescu a câştigat Premiul Naţional pentru Arte la secţiunea Arte vizuale, pentru expoziţia "Resurse", vernisată anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. "Sunt prea emoţionată ca să vorbesc. Sunt o adeptă a noutăţii în artă, puterea expresiei e inepuizabilă", a spus Geta Brătescu.

Livia Câlţia a fost distinsă la ediţia din acest an a Premiilor Naţionale pentru Arte, la secţiunea Arhitectură, pentru Ansamblul Parohial Ortodox "Sf. Nicolae" din Câmpina, judeţul Prahova.

Fiecare premiu este echivalentul în lei al sumei de 25.000 de euro, fiind acordat alături de un trofeu şi o diplomă. Banii vor fi puşi pe carduri care vor fi înmânate joi celor premiaţi.

(20:05)