Muncitorii români, așteptați cu brațele deschise în Italia

Muncitorii români, așteptați cu brațele deschise în Italia

Reprezentanții partidelor de guvernământ din Italia au purtat negocieri dure, noaptea trecută, în încercarea de a ajunge la un acord privind permiterea reîntoarcerii muncitorilor străini, scrie publicația Corriere della Sera. Sunt vizați lucrători din domenii precum agricultura și construcții, dar și îngrijitoare de bătrâni (badante).

Autoritățile din Italia au ajuns la un acord în ceea ce privește relaxarea condițiilor pentru muncitorii străini. Subiectul permiselor de muncă pentru migranți a fost unul intens disputat între partidele din Italia, fiind negociat intens de Partidul Democrat și Mișcarea Cinci Stele.

Acordul privind reglementarea condițiilor muncitorilor migranți este complementar cu măsurile economice și deschid calea decretului de relansare stabilit de Consiliul de Miniștri, arată stiridiaspora.ro.

Textul convenit duminică seară prevedea permise temporare de șase luni pentru imigranții deja prezenți pe teritoriul Italiei pentru a fi angajați ca lucrători sezonieri în agricultură sau ca îngrijitori.

Acordul prevedea că angajatorul are obligația de a raporta situațiile în afara legii, în schimbul imunității penale. M5S a propus ca să fie excluse firmele care au fost condamnate, chiar dacă nu în mod definitiv, în ultimii 5 ani, pentru infracțiuni precum angajări ilegale, ajutorare a imigrării ilegale sau recrutare de persoane pentru prostituție.

Planul prin care Italia vrea să dea permise de muncă pentru mii de migranţi a fost contestat de liderul opoziţiei de dreapta Matteo Salvini, a cărui formaţiune, Liga, şi-a bazat succesul pe o platformă anti-imigraţie.

Lobby-urile din agricultură au avertizat că Italia va fi nevoită să arunce cantităţi uriaşe de fructe şi legume din cauză că nu are cine să le culeagă, contribuind astfel la agravarea efectelor "închiderii" dictate de coronavirus, cu un cost estimat pentru industria alimentară de 7 miliarde de euro.

Afluxul de lucrători sezonieri veniţi de peste hotare să muncească în agricultură a fost oprit de suspendarea intrărilor în ţară după apariţia primelor focare, în februarie.

Ministrul de interne Luciana Lamorgese este gata să ofere permise de muncă temporare pentru a munci în agricultură unui număr de circa 200.000 migranţi fără acte care în prezent nu au de lucru sau lucrează "la negru", a afirmat sursa citată de Reuters.

Acest gest ar urma să contribuie şi la combaterea coronavirusului, întrucât dacă un lucrător se îmbolnăveşte "trebuie testat, ceea ce e dificil de făcut atunci când nici nu i se cunoaşte numele", a explicat sursa.

Circa 560.000 dintre cei 6,2 milioane de migranţi care trăiau în Italia în 2019 erau în situaţie ilegală, conform celui mai recent raport anual al fundaţiei Ismu, think tank specializat pe probleme de migraţie.

Ne puteți urmări și pe Google News