Munca pe internet este mai periculoasă pentru femei

Munca pe internet este mai periculoasă pentru femei

Un studiu de caz publicat de celebra organizație Reporteri fără Frontiere a ajuns la o concluzie interesantă pentru femeile jurnalist.

Ziariste hărțuite. Acest studiu a arătat că 73 la sută din dintre jurnaliștii de sex feminin au declarat că se simt amenințați în munca lor. Printre agresorii indicați sunt fie de colegi, fie subiecții cu care intră în contact.

Jurnaliste din 112 ţări au au partidipat la studiu și au răspuns la întrebările incomode ale acestuia. Concluzia studiului a fost că în 40 de țări, a fi jurnalistă este o meserie periculoasă. Printre aceste țări se numără Mexic, Honduras, Nicaragua sau Brazilia.

Cei de le Reporteri fără Frontiere au mai arătat că 73 dintre jurnaliste se simt agresate în activitatea lor de pe internet. Un alt procent de 58 la sută arată că nici munca în redacții nu este una ușoară.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem obligaţia imperativă de a apăra jurnalismul cu toate forţele noastre. Chiar și în faţa tuturor pericolelor care îl ameninţă, iar agresiunile misogine şi intimidările sexuale constituie o ameninţare", a declarat secretarul general al organizaţiei, Christophe Deloire.

Jurnalistele au demascat agresiunea sexuală

În cadrul celebrei mișcări #MeToo, printre persoanele care au reclamat hărțuirea sexuală au fost și multe jurnaliste. Acest lucru s-a întâmplat chiar în unele din țări dezvoltate precum Danemarca, SUA sau Japonia.

O celebra prezentatoare de la un canal de știri, Sofie Linde, din Danemarca, apare pe lista #MeToo. Ea a dezvăluit în 2020 că a fost ameninţată de un înalt funcţionar al televiziunii publice că-i va distruge cariera, dacă nu acceptă o propunere vulgară.

Alte ţări considerate foarte periculoase pentru jurnaliste sunt Siria, Bangladesh, Azerbaidjan, Vietnam, Nigeria şi Ciad. Cele mai hărțuite jurnaliste sunt cele care lucrează pe domeniile drepturile femeilor, sport și politică.

Dintre jurnalistele chestionate, 43% au declarat că fost obligate să își închidă conturile de socializare. Alte 48 la sută au declarat că s-au autocenzurat. Un alt procent de 21 la sută a precizat că au renunțat de bună voie la profesie sau au activat în alte domenii.

Hărțuită de fii președintelui brazilian. Ziariste hărțuite

Unul dintre celebrele cazuri prezentate de Reporteri fără frontiere (RSF) este al unei jurnaliste din Brazilia, Patrícia Campos Mello.

Jurnalista a fost cea care a dezvăluit că în timpul alegerilor prezidențiale din octombrie 2018, că partidul actualului președinte brazilian a fost implicat în lucruril ilegale. Astfe, Jair Bolsonaro a fost implicat într-un scandal ilegal de finanțare politică. Într-un raport publicat de jurnalul brazilian Folha de São Paulo, jurnalista a scris că oamenii de afaceri finanțaseră în mod ilegal o campanie de dezinformare a WhatsApp.

De aici a pornit o campanie împotriva jurnalistei din Brazilia, de care nu a fost străin fiul președintelui Bolsonaro.