Evenimentul Zilei > Social > Mulți profesori nu vor să revină la școală la începutul anului viitor. Motivele pentru care solicită prelungirea vacanței de iarnă
Mulți profesori nu vor să revină la școală la începutul anului viitor. Motivele pentru care solicită prelungirea vacanței de iarnă

Mulți profesori nu vor să revină la școală la începutul anului viitor. Motivele pentru care solicită prelungirea vacanței de iarnă

Decizia celor de la Ministerul Educației, în privința vacanței de iarnă, care se va încheia la data de 3 ianuarie, a stârnit mari nemulțumiri în rândul profesorilor și părinților.

După vacanța de iarnă, școala este programată să se reia la data de 3 ianuarie, conform planului făcut de oficialii de la Ministerul Educației. Este vorba despre elevii din gimnaziu și liceu, pentru că cei din ciclul 0-IV vor termina vacanța de iarnă la data de 10 ianuarie. Există însă mari nemulțumiri în rândurile elevilor, profesorilor și părinților, pentru că școala va fi reluată la scurt timp după Revelion.

Și elevii, și profesorii sunt nemulțumiți pentru că școala se reia imediat după Revelion

„Mulți liceeni s-ar întoarce de la Revelion direct la școală. Ar fi minunat pentru toată lumea. Nu, absolut nimeni nu a stat de vorbă cu noi, nu ne-a întrebat nimic.

Noi avem un reprezentant în Comisia de Dialog Social, nici măcar nu a fost chemată persoana respectivă când a avut loc ultima ședință. Nu, nu am fost consultați în legătură cu această decizie”, a declarat Alexandra-Ioana Guramba, președintele Asociației de Elevi din Bacău, pentru fanatik.ro.

Pentru a-l determina pe Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, să-și schimbe decizia, și să amâne revenirea din vacanță, a fost inițiată și o petiție, semnată de aproximativ 130.000 de persoane, conform sursei citate. În aceste condiții, cadrele didactice au invocat chiar și Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989.

Motivele pe care le-au invocat cadrele didactice

Profesorii au scris Ministerului Educației că fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber, dreptul de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale. A mai fost invocat dreptul la protecţie al fiecărui copil împotriva oricărei forme de exploatare. S-a precizat și că fiecare copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.

De asemenea, a fost adus în discuție și faptul că unele familii care şi-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 şi au plătit avans). Acordarea dreptului la vacanţă unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja şi le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiţi, dar şi zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul.