Foarte multe persoane își pun sirop în cafea fără să se gândească la efectele secundare ale aportului crescut de zahăr. Medicii și nutriționiștii au explicat de ce siropul este periculos pentru sănătate și cu ce poate fi înlocuit.
Medicii și nutriționiștii au explicat de ce siropul este periculos pentru sănătate și care sunt riscurile la care se expun cei care își pun prea mult zahăr în cafea. Asociația Americană a Inimii recomandă ca femeile să nu consume mai mult de 100 de calorii (24g/6 lingurițe de zahăr) și ca bărbații să nu consume mai mult de 150 de calorii (36g/9 lingurițe de zahăr adăugat) pe zi.
Medicii au mai spus că efectele combinării unor cantități mari de zahăr și cofeină pot fi extrem de periculoase și că oamenii trebuie să renunțe la cafeana mult prea aromată. Dr. Frank Hu, profesor de nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat că, deși „impactul excesului de zahăr asupra obezității și diabetului este bine documentat, un domeniu care poate surprinde pe mulți este sănătatea inimii”.
Efectele secundare includ:
1. Iritabilitate
2. Oboseală
3. Dureri de cap
4. Anxietate
5. Disconfort
6. Agitaţie
6. Ritmul cardiac neregulat
7. Dezorientare
Un alt pericol al siropului în cafea
Cercetările sugerează și o legătură între consumul ridicat de zahăr și declinul cognitiv mai rapid. Potrivit Verei Novak, deși „creierul este dependent de zahăr ca principal combustibil”, prea multă energie poate fi un lucru rău.
Oamenii de știință au mai descoperit că un consum mare de zahăr poate provoca inflamarea creierului. Creierul celor care au consumat cafeaua cu mult sirop a arătat dovezi de neuroinflamație.
Conținutul de propilen glicol
Propilenglicolul acționează ca un aditiv alimentar sintetic pe care îl găsim de obicei în majoritatea siropurilor de cafea. Propilenglicolul provine din aceeași familie de glucoză și din aceeași grupă chimică ca și alcoolul.
Și Organizația Mondială a Sănătății sugerează să nu ingerăm mai mult de 25 mg de propilenglicol per kg de greutate corporală. Este important de menționat că „nu au fost localizate studii despre efectele respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale, musculo-scheletice, hepatice, renale, endocrine, dermice, oculare sau ale greutății corporale la oameni”. Medicii nu știu cât de sănătos este acest aditiv și nici care sunt riscurile pe termen lung, potrivit longevitylive.com.