Incertitudinea privind starea economică a României domină scenariile specialiștilor, unul dintre motive fiind reprezentat de evoluția pandemiei de coronavirus, care depinde de apariția noilor mutații. În cazul Omicron, de exemplu, vorbim despre restricții la nivelul populației mai puțin severe, atât la nivel național, cât și la nivel european. Banca Națională Română va continua să folosească „toate instrumentele de politică pentru a controla inflația” și pentru a stimula creșterea economică, a transmis, miercuri, 23 februarie, guvernatorul instituției, Mugur Isărescu.
Atât tensiunile geopolitice, precum și criza energetică resimțită la nivel internațional, nu doar național, au un impact semnificativ asupra evoluției inflației, despre care BNR estimează că va atinge un procent de 11,2% în luna iunie 2022.
Comparativ cu proiecțiile precedente, ar fi vorba despre o creștere a inflației cu 2,6 procente. Prin urmare, indicele ROBOR poate înregistra creșteri la rândul său, iar prețurile aidoma, așa cum s-a întâmplat și în a doua parte a anului 2021. Efectele evoluțiilor economice negative de la acea vreme au fost ușor estompate o perioadă datorită schemei de sprijin guvernamental, intrată în vigoare în luna noiembrie 2021.
BNR face eforturi pentru a ține sub control inflația
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenția, miercuri, la conferința „Sprijinul politicilor și noua normalitate emergentă: cât de bine sunt poziționate firmele românești?”, că aproximativ 85% din IPC are rădăcini în majorarea prețului la energie electrică. Iar acesta „este un fapt”.
Astfel, „aşteptările inflaţioniste pe orizontul de un an au crescut brusc, reflectând evoluţiile actuale”, a precizat Mugur Isărescu, oferind asigurări, însă, că BNR „va continua să folosească toate instrumentele de politică pentru a controla inflaţia şi pentru a sprijini redresarea activităţii economice”.
Mugur Isărescu: Firmele românești, cu ochii pe investiții
Pandemia de coronavirus a reprezentat un șoc economic de proporții, la care Guvernul a răspuns prin implementarea măsurilor de sprijin în diverse domenii.
„Sondajul de investiţii al BEI arată că firmele româneşti au devenit mai optimiste în 2021, mai multe firme aşteptându-se să majoreze investiţiile decât să le reducă. Ne bucurăm să auzim asta, cu toate că suntem conştienţi de eforturile suplimentare pe care România trebuie să le depună în mai multe domenii. Este cazul unor domenii precum inovarea sau accesul la finanţare.
Cu toate acestea, suntem bucuroşi să vedem că o mare parte a firmelor din România au investit deja sau intenţionează să investească pentru abordarea impactului schimbărilor climatice, peste media la nivelul UE”, a afirmat guvernatorul BNR.
Banca Centrală a României s-a mobilizat încă de la începutul pandemiei
În ceea ce privește responsabilitățile BNR, Mugur Isărescu a transmis că, de la începutul pandemiei de coronavirus până în prezent, instituția pe care o reprezintă a luat măsuri direct proporționale cu gravitatea situației.
„România şi BEI împărtăşesc un parteneriat lung şi fructuos care a favorizat investiţii în sectoare importante din economia noastră şi a menţionat că există spaţiu ca acest parteneriat să fie extins, de asemenea pe baza noilor provocări de pe agenda europeană”, a mai spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.