Mucenici muntenești cu nucă și vanilie. Cea mai simplă rețetă

Mucenici muntenești cu nucă și vanilie. Cea mai simplă rețetă Sursa: Pixabay

Se apropie ziua de 9 martie, iar numeroase gospodine se aprovizionează cu ingredientele necesare pregătirii acestui desert tradițional. Mucenicii muntenești necesită mai mult timp pentru preparare, însă rezultatul final va fi cel așteptat.

Rețeta de mucenici muntenești este simplă și are la bază puține ingrediente. Spre deosebire de cei moldovenești, mucenicii muntenești au o consistență și un gust diferit. Plini de arome, aceștia vor fi pe placul tuturor. Iată cât de simplu se pot pregăti.

Mucenici muntenești cu nucă și vanilie

Tradiționalul desert pregătit în jurul datei de 9 martie în Muntenia, se pregătește dintr-un aluat de post, cu făină, apă și sare. Având în vedere că în acest an, postul Paștelui începe mult mai târziu, aluatul de mucenici poate fi pregătit cu ou.

Mucenici

Mucenici. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ingredientele necesare pentru pregătirea aluatului:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 500 grame de făină
  • 200 ml apă
  • un praf de sare
  • un ou (opțional)

Pentru fiert:

  • 2,5 litri apă
  • zahăr după gust

Pentru servit:

  • 400 grame nucă măcinată
  • coajă rasă de lămâie/portocală
  • esență de rom/vanilie
  • 3 linguri de miere

Mod de preparare

Peste făină cernută se adaugă apa și starea, iar apoi se amestecă până la obținerea unui aluat lipicios. Acesta se lasă la rece pentru 15- 20 de minute, fiind astfel mult mai ușor de modelat.

După ce s-a răcit suficient, din acesta se pot modela mucenicii în forma cifrei 8. Mucenicii tăiați se lasă la uscat pe o foaie de copt pentru minim o oră.

Mucenici muntenești. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mucenici muntenești

Într-o oală încăpătoare se pun 2, 5 litri de apă la fiert. Se adaugă și un praf de sare, exact ca în cazul procesului de fierbere al pastelor. Atunci când apa ajunge la punctul de fierbere se adaugă mucenicii. După ce aceștia s-au fiert, în oala respectivă se adaugă nuca măcinată, precum și coaja rasă de lămâie și portocală, dar și restul esențelor. Oala se acoperă cu capac și se mai lasă 5 minute la fiert. Numeroase gospodine adaugă un cub de unt în compoziție, însă acest pas este opțional.

Delicioșii mucenici muntenești se pot servi calzi, însă vor fi la fel de gustoși și reci. De asemenea, în funcție de preferințe, deasupra se mai poate presăra nucă măcinată.