Editura Evenimentul si Capital

MQ-9 Reaper la Baza 71 Aeriană? SUA investesc zeci de milioane de dolari în bazele româneşti

Autor: | | 0 Comentarii | 1828 Vizualizari

După votarea bugetului Pentagonului, s-a anunţat că, în 2019, încă 20 de milioane de dolari vor fi investiţi în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Recent, un document al U.S. Air Forces vorbeşte despre investiţii de 40 de milioane de dolari, în perioada 2015-2019, în Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. De asemenea, se vehiculează ideea că această bază ar putea adăposti celebrele avioane de luptă fără pilot MQ-9 Reaper.

Departamentul Apărării din SUA nu menţine o prezenţă permanentă la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, dar, în ultimii ani, Air Force a staţionat avioane F-15 şi A-10, în vederea organizării de antrenamente comune cu Forţele Aeriene Române. Numai în această vară, 12 avioane F-15 C/D Eagle şi aproximativ 300 de militari, din cadrul 131th Expeditionary Fighter Squadron Massachusetts Air National Guard, au sosit la Baza Aeriană 71.

Potrivit Defense News, care citează documente oficiale, Pentagonul a prevăzut cheltuieli de 40 de milioane de dolari, între 2015-2019, pentru modernizarea şi extinderea bazei de la Câmpia Turzii.

Aceste investiţii fac parte din programul de descurajare a agresiunii Rusiei, cunoscut, iniţial, sub numele de European Reassurance Initiative (Iniţiativa pentru Reasigurarea Europeană), şi rebotezat European Deterrence Initiative (Inițiativa de Descurajare Europeană).

În principal, banii vor fi cheltuiţi pentru extinderea hangarelor şi pentru îmbunătăţirea pistelor. Potrivit documentului citat, aproximativ 25 de milioane de dolari din 40 de milioane vor fi folosiţi pentru infrastructura necesară planificării misiunilor şi operaţiunilor de zbor. US Air Force a cheltuit deja 5 milioane pentru repararea pistei, dar şi aproape 1 milion de dolari pentru construirea unui hangar, care ar putea adăposti avioane de luptă fără pilot MQ-9 Reaper. Alte cheltuieli sunt prevăzute pentru extinderea hangarelor şi atelierelor de mentenanţă, astfel încât să poată găzdui mai multe avioane F-15 şi A-10.

Avioane de luptă fără pilot pentru supraveghere aeriană

MQ-9 Reaper este un avion de luptă fără pilot utilizat de către United States Air Force. Este o versiune mărită a modelului MQ-1 Predator. Poate căuta şi ataca ţinte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire. Oficial, în 2014, Statele Unite aveau 150 de aparate MQ1 Predator şi 158 de MQ9 Reaper.

Potrivit lui Jim Townsend, fost asistent adjunct al secretarului apărării între 2008 şi 2017, cel mai probabil, Air Force va folosi dronele MQ-9 desfăşurate în România pentru a monitoriza Marea Neagră, care se află sub o presiune tot mai mare din cauza consolidării prezenţei navale a Rusiei, în condiţiile unei capacităţi reduse a marinelor militare română şi bulgară de a o descuraja.

Forţele aeriene ale SUA în Europa au refuzat să comenteze dacă au planuri concrete să înceapă operarea de drone MQ-9 de la Câmpia Turzii în viitorul apropiat, însă noua facilitate ar putea deschide calea pentru prima desfăşurare a acestor avioane fără pilot în România.

Avioane F- 22 Raptor, la Câmpia Turzii

Două avioane de tip F-22 Raptor, un avion cisternă KC-135 Stratotanker şi circa 15 membri ai echipajelor aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au desfășurat pe 20 august activități de antrenament în comun cu avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române, din Baza 86 Aeriană Borcea, precum și cu avioanele americane F-15 staţionate temporar la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii – care iau parte la exercițiul Dacian Eagle 2018.

Avioanele F-22 provin din Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare din Baza Aeriană Tyndall, Florida, şi au sosit în Europa la începutul lunii august, iar avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană din Baza Forţelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie.

ULTIMA ORA! Ministrul Muncii arunca BOMBA despre pensii si salarii! Milioane de romani, AFECTATI

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI