Lipsa unor investiții noi a făcut ca economia Germaniei, considerată motorul Uniunii Europene, să nu mai funcționeze așa de bine. Marile companii au migrat spre est, unde forța de muncă este mai ieftină, iar din acest motiv germanii de rând încep să aibă de suferit.
În fiecare an, politicienii, oamenii de afaceri și elitele societății civile din Germania participă la un sondaj de opinie, care conține întrebări cheie legate de industrie, educație și sănătate.
În 2023, concluzia unanimă a celor care au completat aceste chestionare este că ”anii de glorie ai Germaniei s-au terminat”
De asemenea, Germaniei a intrat pe un curs clar de dezindustrializare, după ce investiții noi nu au mai fost realizate iar marile companii au migrat spre est, unde forța de muncă este mai ieftină.
”Managerii și antreprenorii de top din Germania sunt de părere că Germania a cunoscut cei mai buni ani ai săi și că de acum înainte economia va avea tendința de a scădea. Acest lucru este demonstrat de rezultatul panelului de elită din acest an, pe care institutul de cercetare de opinii Allensbach îl conduce în fiecare an în numele FAZ. Aproximativ 500 de factori de decizie din politică, afaceri și administrație sunt chestionați pe teme de actualitate”, scriu cei de la Ziarul Românesc.
Economia Germaniei s-a gripat
Concluziile sondajului de opinie sunt îngrijorătoare pentru liderii de la Berlin. Astfel, 58% dintre reprezentanții oamenilor de afaceri cred că economia Germaniei și-a depășit apogeul.
De asemenea, începând cu anul 2022, cei mai mulți dintre cei chestionați au considerat că economia germană este pe o tendință descendentă – doar 22 la sută mai cred în iunie 2023 că lucrurile vor reveni la situația de dinainte de războiul din Ucraina.
Situația din Germania se reflectă și în sondajele de opinie care se referă la încrederea principalilor miniștri.
În 2022, 91 la sută dintre germani credeau că ministrul de Externe, Annalena Baerbock a făcut o treabă foarte bună. În doar 12 luni, credibilitatea demnitarului de la Externe a ajuns la jumătate, fiind cotată la 49 la sută.
La rândul lui, ministrul Economiei, Robert Habeck se bucura în 2022, de o credibilitate foarte mare, de 90 la sută. Țara venea după pandemie și se confrunta cu criza energetică produsă de războiul dintre Rusia și Ucraina.
În 2023, credibilitatea lui Habeck s-a prăbușit dramatic, la 24 la sută, semn că a pierdut încrederea electoratului german, care este dezamăgit de inflația tot mai mare și de modul de gestionare a problemelor economice.
La polul opus, ministrul Apărării, Boris Pistorius se bucură de o popularitate de 95 la sută, în timp ce activitatea ministrului de Finanțe, Christian Lindner (FDP) a fost apreciată de 65 la sută dintre germani, față de 47 la sută, în cursul anului trecut.