Motorină și benzină cu rația în Ungaria. MOL a informat benzinăriile că le va mai livra doar 25% din combustibil

Sursa: Dreamstime.com

Compania MOL a înștiințat benzinăriile de pe teritoriul Ungariei că le va mai livra doar 25% din cantitatea de combustibil contractată anterior, astfel că benzinăriile iau în calcul raționalizarea, începând de luni, 19 septembrie.

MOL este compania care alimentează Ungaria cu combustibil în proporție de 80% din întreaga piață, iar de săptămâna viitoare șefii companiei au decis să mai furnizeze doar 25% din necesarul de benzină și motorină.

Ungaria raționalizează benzina și motorina

Decizia companiei a fost justificată prin faptul că astfel se va putea „planifica comanda de combustibil” și pentru a „asigura securitatea națională a aprovizionării", conform reprezentanților companiei MOL.

Prin urmare, de luni, 19 septembrie, combustibilul va fi raționalizat în toate stațiile de alimentare din Ungaria, astfel că șoferii vor fi obligați să alimenteze autoturismele cu o cantitate fixă de benzină sau motorină, conform Antena 3.

Criza energetică lovește Ungaria

Guvernul condus de Viktor Orban a cerut instituțiilor și companiilor de stat să își reducă consumul de energie cu 25%, regulă care nu se va aplica în cazul spitalelor și instituțiilor de asistență socială. Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului maghiar, a anunțat că Executivul de la Budapesta va ține sub control prețurile la lemnele de foc, astfel încât gospodăriile să se poată aproviziona în această iarnă.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjártó a declarat vineri că Ungaria nu este dispusă să negocieze sancțiunile energetice. Totodată, ministrul ungar de Externe a mai precizat că planul Comisiei Europene este împotriva intereselor ungare și va duce la oprirea livrărilor de gaze rusești către Europa.

Plafonarea prețurilor, o sancțiune energetică ascunsă

„Nu ai nevoie de un Premiu Nobel pentru a-ți da seama de asta. În această dimineață (…) ne vom da toată silința să facem Bruxelles-ul să înțeleagă în sfârșit că livrările de gaze naturale nu sunt un subiect ideologic sau politic, ci unul ce ține de realitatea fizică”, a mai afirmat ministrul ungar de Externe.

Ursula von der Leyen a anunțat că va înainta Consiliului UE o propunere de stabilire a unui plafon de preț pentru toate gazele naturale importate din Federația Rusă. La scurt timp după declarațiile șefei Comisiei Europene, liderul de la Kremlin a amenințat că va opri livrarea de gaze dacă vor fi impuse plafoanele de preț: „Occidentul va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada”, a declarat Vladimir Putin.