Motivul pentru care dantura se îngălbenește: Igienă orală precară sau totul se rezumă la cauze naturale?

sursă: arhivă EvZ

Într-o lume în care albirea dinților este din ce în ce mai des întâlnită, mai ales în rândul celor care se află în atenția publicului, poate fi ușor să uităm cum arată dinții naturali. Un studiu realizat de OnePoll a arătat că până la 61% dintre americani își doresc să își poată schimba aspectul dinților, lipsa de albire la nivelul danturii fiind una dintre problemele majore ale acestora.

În ciuda faptului că mulți americani sunt îngrijorați de aspectul dinților lor, o persoană obișnuită se spală pe dinți doar 45-70 de secunde pe zi, conform concluziilor Academiei de Stomatologie Generală. Experții recomandă periajul dentar de două ori pe zi, timp de două minute. Menținerea unei bune igiene orale este un factor important pentru aspectul dinților.

În acest articol, vom încerca să înțelegem știința din spatele culorii dinților noștri. Vom analiza dacă dinții galbeni sunt un semn de sănătate precară și ce puteți face pentru a îmbunătăți aspectul danturii.

Este dantura galbenă în mod natural?

Așadar, sunt dinții galbeni în mod natural? Pentru a afla mai multe, trebuie mai întâi să analizăm compoziția dinților noștri. Aceștia sunt compuși din trei straturi diferite. Smalțul este cea mai dură substanță din corpul uman și formează stratul de la exterior. Dentina se află la mijloc, iar stratul dinspre interior este pulpa.

Nu mulți oameni își dau seama că dentina, stratul mijlociu al unui dinte, este cea care îi determină culoarea. Pentru cei mai mulți dintre noi, dentina este de un galben palid, dar sunt normale și nuanțe de roșu sau chihlimbar. Stratul de smalț este destul de transparent și totuși are puterea de a afecta aspectul dinților noștri. În cazul persoanelor cu smalț mai gros, dinții pot părea mai puțin galbeni, deoarece dentina nu pătrunde atât de ușor prin smalț.

Culoarea danturii este adesea mai mult legată de grosimea smalțului decât de culoarea dinților noștri. Dr. Sameet Hindocha, medic stomatolog la My Mouth, a explicat că „nu este vorba despre o diferență de culoare”. „Fiecare persoană are o grosime diferită a smalțului și a dentinei și caracteristici diferite în interiorul dintelui care pot da culori diferite, altele decât doar albul, ceea ce este perfect normal”.

Deși poate exista o variație în culoarea dinților noștri chiar și de la o vârstă fragedă, „dinții primari” ai majorității oamenilor par mai albi decât „dinții adulți”. Acesta este motivul pentru care sunt numiți dinți de lapte în multe țări europene. Dr. Hindocha explică faptul că dinții primari par mai albi „deoarece smalțul dinților bebelușilor este mai gros, ceea ce ascunde galbenul dentinei de dedesubt”.

Sunt dinții galbeni un semn de sănătate orală precară?

Este perfect natural să ai dinții galbeni și acest lucru nu este neapărat un semn de sănătate orală precară. Chiar și cu un stil de viață sănătos, factori care nu depind de noi pot afecta aspectul dinților, cum ar fi genele și grosimea smalțului dentar. Dantura devine galbenă în timp, ca parte a procesului de îmbătrânire.

Dr. Hindocha a declarat pentru Live Science: „Pe măsură ce înaintăm în vârstă, smalțul nostru se subțiază sau se descompune, ceea ce înseamnă că partea interioară a dintelui se vede mai mult, iar acest lucru face ca dinții să pară mai galbeni sau mai „cremoși”. În plus, colorarea de la anumite alimente și băuturi, inclusiv ceaiul și cafeaua, poate contribui, de asemenea, la îngălbenirea dinților”. Dinții galbeni nu sunt neapărat un semn de sănătate orală precară, deși în unele cazuri pot semnala că smalțul s-a erodat și că dinții ar putea fi slabi și predispuși la ciobire.

Dr. Hindocha a adăugat: „Există o serie de alți factori care pot afecta culoarea dinților noștri. Plombele de obturație din argint pot decolora dinții în gri, deoarece acestea eliberează în timp produse de „coroziune”. Dinții care au suferit traume sau abcese dentare pot deveni, de asemenea, mai întunecați în timp, deoarece nervul poate muri și necesită tratament. Unele persoane pot avea genetic o decolorare a dinților, iar acest lucru este de obicei legat de decolorarea din interiorul dintelui”. Un studiu publicat în British Dental Journal arată că unele tulburări metabolice sunt asociate cu decolorarea dinților, precum și utilizarea unor medicamente precum tetraciclina.

Alegerile noastre privind stilul de viață pot influența, de asemenea, culoarea danturii noastre. Fumatul poate cauza îngălbenirea rapidă a dinților. Gudronul și nicotina din tutun sunt responsabile pentru acest efect de colorare. Cafeaua, vinul roșu, ciocolata și băuturile carbogazoase pot contribui la decolorare.

Ce măsuri se pot lua în cazul unei danturi îngălbenite

Deși dinții galbeni nu sunt neapărat nesănătoși, în cazul multora, acest detaliu conduce la o stimă de sine mai scăzută. Din fericire, există schimbări pe care le putem face pentru a îmbunătăți aspectul dinților noștri.

Menținerea unei bune igiene orale este o strategie preventivă importantă. Experții recomandă periajul regulat al dinților și folosirea aței dentare. Apa de gură ar putea fi, de asemenea, benefică. În legătură cu pasta de dinți, Dr. Hindocha spune? „Pasta de dinți de albire sau pasta de dinți cu cărbune activat poate ajuta la îndepărtarea mai eficientă a petelor, menținând dantura mai albă. Ar trebui să vă sfătuiți întotdeauna cu medicul dentist sau cu medicul igienist ca să vedeți dacă o pastă de dinți de albire este bună pentru dumneavoastră, deoarece unele pot fi abrazive”.