Conducerea TVR a scos din grila de programe emisiunea jurnalistului Ionuț Cristache, „România Nouă”, pentru că era incomodă. Aceasta chiar dacă producția avea audiență. Georgică Severin, președinte - director general al Societății Române de Radiodifuziune, a făcut o serie de declarații cu privire la acest subiect, arătând că „s-au dat dispoziții în acest sens”.
Președintele - director general al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, a făcut o serie de declarații cu privire la scoaterea din grila de programe a TVR a emisiunii moderate de jurnalistul Ionuț Cristache. El a declarat că această emisiune era incomodă și, din acest motiv, conducerea TVR ar fi dat o dispoziție pentru ca programul să fie oprit.
„Emisiunea lui Ionuț Cristache a fost eliminată pentru că era incomodă și s-au dat dispoziții în acest sens. Nu știu, presupun. Cel care a luat decizia? Vreau să vă spun că s-au schimbat atât de mult conducerile programelor că eu nu mai știu perioada, când și cum a fost eliminată emisiunea lui Ionuț Cristache. El ne poate da detalii pe chestia asta.
Ca să se rezolve ceva acolo este nevoie de o decizie politică luată rapid și executată rapid, nu neapărat ca în Israel, să-l închizi la 11 noaptea și să-l deschizi din nou la 7 dimineața, dar trebuie luată o decizie politică care să țină cont și de eficiența economică, dar și de menirea constituțională a instituției.”, a afirmat Georgică Severin.
Georgică Severin contestă mașinăria de vot din TVR
În acest context, șeful Societății Române de Radiodifuziune a vorbit și despre procedurile de vot din TVR, despre proiecte de hotărâre care trec pe bandă rulantă, cu doar câteva voturi împotrivă.
„Vă pot spune, la modul extrem de obiectiv, că avem proiecte de hotărâre care trec de obicei pe bandă rulantă cu 3 , 4 voturi împotrivă, n-ai ce să faci. Mașina de vot funcționează perfect și de multe ori fără comentarii, în afară de ale mele și ale unor alți colegi. Discuțiile care au loc sunt legate în general de problemele departamentelor din care fac parte membrii Consiliului de Administrație. Așa s-a întâmplat să fie numiți”, a arătat Georgică Severin.
El a vorbit despre o mașinărie de vot care funcționează foarte bine astfel că, de cele mai multe ori, nici nu există comentarii.
„Avem trei reprezentanți ai studiourilor teritoriale și vă dați seama că problematica studiourilor teritoriale depășește ca interes pe a studioului central, avem 4 reprezentanți ai minorităților departamentelor de la minorități. Așa s-a întâmplat. Deci, problemele minorităților sunt foarte importante, și de fiecare dată când se discută ceva, se pune problema ce facem cu secția în limba cutare sau cutare, dar nu discutăm despre emisiunile de prime-time și nu să discutăm în sensul în care să intervenim.
Totdeauna m-am opus intervenției în editorial și spun clar că nu este rolul Consiliului de Administrate și nici al președintelui. El a vorbit despre o mașinărie de vot care funcționează foarte bine astfel că, de cele mai multe ori, nici nu există comentarii”, a mai spus Georgică Severin.
Audiențele postului public sunt foarte mici
Potrivit spuselor președintelui - director general al Societății Române de Radiodifuziune, faptul că nu se discută despre anumite aspecte care țin de eficiența economică face ca situația dificilă din TVR să se perpetueze. Astfel, conducerea instituției acceptă și girează o serie de decizii care au consecințe deastruoase asupra situației economice, dar și a audienței.
„Dar să discutăm, de exemplu, despre raportul între suma alocată pe minut pe emisie la un program și audiență. Că atunci când stăm în audiențe puțin mai jos decât glezna broaștei, nu este o plăcere. Toate acestea fac că situația să se perpetueze. Prioritățile sunt de multe ori secundare, iar Consiliul de Administrație este pus în situația a nici măcar să gestioneze, ci să accepte și să gireze o serie întreagă de decizii care, din punctul meu de vedere, nu au un fundament economic și nici măcar în audiență”, a explicat Georgică Severin, conform DC News.