Motivarea procurorilor în cazul lui George Simion: „Nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii”. Liderul AUR, acuzat că a condus cu permisul suspendat

Motivarea procurorilor în cazul lui George Simion: „Nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii”. Liderul AUR, acuzat că a condus cu permisul suspendat Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Procurorii au prezentat motivele care au determinat clasarea dosarului penal în cazul reținerii permisului deputatului George Simion, președintele AUR. Conform ordonanței de clasare, nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracțiune. Parchetul General a clasat acuzațiile în cazul deschis, la finalul lunii septembrie, împotriva lui George Simion pentru conducere cu permisul suspendat.

Procurorii Parchetului General au clasat dosarul penal în cazul lui George Simion pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. Lui George Simion i-a fost suspendat permisul de conducere, de Poliția Buzău, pe 22 aprilie, după ce a fost implicat într-un accident rutier cu o altă mașină. Polițiștii au luat această măsură în contextul în care cel de-al doilea șofer a acuzat o serie de probleme medicale. Ulterior, IPJ Buzău a propus clasarea dosarului dat fiind că celălalt șofer nu a depus sesizare pentru vătămare corporală.

La finalul lunii septembrie, George Simion a fost reținut câteva ore, de poliție, dat fiind că în baza de date a Poliției române deputatul figura cu permisul suspendat. A fost întocmit un nou dosar care a fost preluat de Parchetul General.

După aproximativ o lună, procurorii au dispus clasarea acuzațiile stabilind că acestea nu sunt susținute de probe și de prevederile din lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din mijloacele de proba administrate în cauza rezultă că nu sunt întrunite toate elementele constitutive, atât sub aspectul laturii obiective cât și sub aspectul laturii subiective sau cu alte cuvinte, nu sunt întrunite condițiile de tipicitate ale infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, fapta prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal”, se arată în ordonanța procurorilor care au clasat acuzațiile.

Ordonanța de clasare emisă de procurori

În cele ce urmează vom prezenta fragmente din ordonanța de clasare, elaborată de procurorii Parchetului General, prin care s-a stabilit că acuzațiile împotriva lui George Simion nu se susțin.

„Din mijloacele de proba administrate în cauza rezultă că nu sunt întrunite toate elementele constitutive, atât sub aspectul laturii obiective cât și sub aspectul laturii subiective sau cu alte cuvinte, nu sunt întrunite condițiile de tipicitate ale infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, fapta prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal

Astfel, în ce privește latura obiectivă a infracțiunii trebuie arătat că în temeiul art. 11 alin. 4 din OUG nr. 195/2002 a fost aplicabilă începând cu 08.05.2022 măsură reținerii permisului de conducere deținut de către Simion George Nicolae, măsură care are eficientă chiar dacă permisul nu este în mod efectiv ridicat de către organele poliției rutiere sau titularul permisului nu îl preda efectiv organelor de poliție rutieră.

Măsură este aplicabilă în baza art. 111 alin. 4 din OUG nr. 195/2002 întrucât, deși nu s-a constatat săvârșirea unei contravențîi și nu s-a aplicat o sancțiune contravențională pentru încălcarea unei reguli de circulație la 22.04.2022 de către Simion George Nicolae în calitate de conducător auto, din actele dosarului reiese că s-a reținut în sarcina acestuia încălcarea unei reguli de circulație cu ocazia implicării într-un accident de circulație din care a rezultat vătămarea corporală a unei persoane, respectiv nepastrarea distanței corespunzătoare în mers față de vehiculul din față să.

Pentru a opera măsură reținerii permisului de conducere, art. 111 alin. 4 din OUG nr. 195/2002 nu prevede condiția sancționării contravenționale a conducătorului auto pentru încălcarea unei reguli de circulație.

Având în vedere că față de Simion George Nicolae a fost aplicabilă măsură reținerii permisului de conducere, în temeiul art. 97 alin. 3 din OUG nr. 195/2002, republicată, acesta a avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce începând cu 08.05.2022.

Din ansamblul reglementărilor din cuprinsul OUG nr. 195/2002, republicată incidente în cauza reiese că măsură reținerii permisului de conducere, astfel cum este prevăzută de art. 111 alin. 4 din OUG nr. 195/2002 și efectul corelativ constând în suspendarea exercitării dreptului de a conduce, încetează odată cu finalizarea procesului penal, în speță de față, odată cu emiterea ordonanței de clasare nr. 1652/P/2022 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, respectiv la 26.08.2022.

(…)

Chiar dacă măsură reținerii permisului de conducere și suspendarea exercitării dreptului de a conduce nu au fost radiate din bazele de date, aceste măsuri au încetat de drept odată cu emiterea ordonanței de clasare, astfel că la 30.09.2022 Simion George Nicolae nu mai avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice că urmare a accidentului din 22.04.2022.

În concluzie, întrucât Simion George Nicolae nu mai avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice la 30.09.2022, iar art. 335 alin. 2 din Codul penal prevede că pentru a constitui infracțiune, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul trebuie să se efectueze de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată, se poate constată că lipsește elementul material al acestei infracțiuni, motiv pentru care nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii sub aspectul laturii obiective (nu sunt îndeplinite condițiile de tipicitate ale infracțiunii).

În ce privește latura subiectivă, din mijloacele de proba administrate în cauza rezultă că infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal îi lipsește elementul subiectiv, rtespectiv vinovăția, din conținutul constitutiv al infracțiunii.

În acest sens trebuie arătat că la 22.04.2022 cei doi conducători auto implicați în accidentul rutier au încheiat în mod legal o constatare amiabilă, ocazie cu care s-a reținut că nu a rezultat din producerea accidentului rutier vătămarea corporală a vreunei persoane.

Deși după șase zile, la 28.04.2022, s-a format dosarul penal nr. 1652/P/2022 cu privire la consecințele acidentului din 22.04.2022, din mijloacele de proba administrate în cauza reiese că Simion George Nicolae nu a avut cunoștință de existența acestie cauze penale.

Mai mult, din mijloacele de proba administrate rezultă că Simion George Nicolae nu a avut cunoștință de aplicarea măsurii reținerii permisului sau de conducere și de suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice că urmare a accidentului din 22.04.2022 și constituirii dosarului penal nr. 1652/P/2022.

Astfel, deși la 02.05.2022, Serviciul Rutier al IPJ Buzău a înaintat către Simion George Nicolae înștiințarea prin care îi aduce la cunoștință că începând cu 08.05.2022 nu mai are dreptul să conducă vehicule pe drumurile publice întrucât este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 196 din Codul Penal, această înștiințare a fost transmisă prin poștă la o adresa unde Simion George Nicolae nu mai avea domiciliul din 09.12.2020”, se arată în documentul emis de procurori, conform luju.ro.