Motivarea instanței: Voiculeştii urmăreau cu interes rezultatele şantajului
- Ionu ţMure şan
- 6 iulie 2016, 00:00
Magistraţii au redactat motivarea deciziei de condamnare în dosarul „Şantaj la Antene”, în care ex-directorul trustului lui Voiculescu a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, iar mogulul şi fiica lui au primit câte 2 ani, primul cu executare, a doua cu suspendare
Clanul Voiculeştilor şi omul lor din fruntea Antena Group, Sorin Alexandrescu au fost găsiţi vinovaţi de judecătorul fondului, Ionuţ Victor Voina, pentru şantajul la adresa fostului administrator RDS&RCS, Ioan Bendei, pe care l-au „strâns cu uşa” pentru a obţine un contract de 4,3 milioane de euro pe an. Magistratul a reţinut că atât Sorin Alexandrescu, cât şi Voiculescu şi fiica sa au urmărit obţinerea acestor importante avantaje materiale de pe urma şantajului, iniţiat de primul şi susţinut tacit de ceilalţi doi.
„Inculpatul Alexandrescu George Sorin a avut rolul principal în comiterea infracţiunii de şantaj, fiind persoana care a obţinut documentele folosite în săvârşirea faptei, a conceput planul infracţional şi l-a pus în aplicare, exercitând în mod direct presiunile asupra persoanei vătămate. Inculpatul nu a şovăit să folosească resursele media ale societăţii comerciale pe care o conducea la comiterea faptei anterior descrise. Procedând astfel, în condiţiile în care coordona unele dintre cele mai importante instituţii media de pe piaţa românească, inculpatul a adus prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui să se bucure în cadrul societăţii”, a reţinut magistratul.
Rolul Voiculeştilor
În ceea ce îi priveşte pe Dan Voiculescu şi pe fiica sa, Camelia, judecătorul scrie în motivare că aceştia ştiau şi susţineau activitatea infracţională a lui Sorin Alexandrescu.
„Nu trebuie pierdut din vedere nici că atât Voiculescu Dan, cât şi Voculescu Camelia, şi-au exprimat în mai multe rânduri interesul privind rezultatele obţinute de inculpatul Alexandrescu în urma întâlnirilor cu Bendei Ioan, aspect de natură a-l determina pe acesta din urmă să îşi intensifice presiunile asupra persoanei vătămate”, notează magistratul în documentul citat.
Potrivit instanţei, sprijinul acordat de Dan Voiculescu fostului director al Antena Group a constat în acordul ca acesta să comită fapta de şantaj care face obiectul cauzei, în sfaturi privind comiterea faptei, dar şi în interesul acordat rezultatului activităţii infracţionale a acestuia.
De asemenea, instanţa a reţinut că fiica lui Dan Voiculescu era informată în mod constant de Sorin Alexandrescu despre mersul „negocierilor” cu persoana vătămată, inclusiv despre starea de teamă a acesteia şi, de asemenea, ea i-a transmis fostului director al Antena Group sfaturile de a fi foarte prudent, date de tatăl său.
Discuţii conspirate
„Separat de aspectele care rezultă direct din cuprinsul acestor convorbiri, instanţa are în vedere modalitatea conspirată în care inculpaţii au discutat despre întâlnirile dintre Sorin Alexandrescu şi persoana vătămată, precum şi măsurile de precauţie luate de aceştia pentru a evita ca, în eventualitatea interceptării acestor discuţii, să se poată stabili subiectul acestora”, a mai arătat judecătorul fondului. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, ultimul cuvânt avându-l Instanţa Supremă.
Cazul Cameliei Bogdan, discutat la CSM
Cazul de incompatibilitate al judecătoarei Camelia Bogdan va fi dezbătut de Secţia pentru judecători a CSM, după ce Inspecţia judiciară a finalizat etapa cercetării disciplinare şi a constatat că există indicii că magistratul a săvârşit o abatere disciplinară. Presa a scris că judecătoarea – cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul ICA – s-ar fi aflat în incompatibilitate deoarece, chiar înainte de dezbaterile finale, ar fi primit o remuneraţie pentru nişte prelegeri organizate de APIA, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, parte civilă în dosar.