Moţiunea de cenzură, dincolo de ecran. Îmbrânceli între bloggerii liberali şi oamenii de ordine

Moţiunea de cenzură, dincolo de ecran. Îmbrânceli între bloggerii liberali şi oamenii de ordine

Cu opoziţia jucând la imagine, cu zeci de dosare cu semnături anti-Boc depuse în faţa tribunei parlamentului, puterea a preferat să fie cu ochii pe propriii parlamentari, dar şi pe bilele de vot la moţiune. Între timp, în balcoane susţinătorii PNL se îmbrânceau cu oamenii de ordine pentru un loc de spectator.

Premierul Emil Boc a descins plin de optimism în parlament. "Întrebaţi-i pe cei din Opoziţie dacă au emoţii!", le-a spus premierul jurnaliştilor înainte de a intra în sala în care are loc dezbaterea moţiunii de cenzură.

Şi secretarul general al PDL Vasile Blaga a intrat în plen foarte relaxat, în calculele sale fiind "destui" parlamentari ai opoziţiei care n-ar vota moţiunea. Optimismul din tabăra PDL-iştilor a fost alimentat şi de informaţii venite din partea opoziţiei potrivit cărora Crin Antonescu şi Victor Ponta ar fi avut o rundă de negocieri cu scântei, care ar fi scăzut semnificativ şansele unei înţelegeri, şi, implicit, ale moţiunii de cenzură.

Mai mult, "suspecţii" democrat-liberalior au fost băgaţi în şedinţă cu o seară înainte de Vasile Blaga şi Adriean Videanu, rezultatul fiind promisiunea acestora că nu se vor afla printre defectori.

Udrea: Garantat moţiunea pică

Nu numai că e sigură că moţiunea pică "garantat", dar Elena Udrea are deja şi planul pregătit pentru următoarea perioadă. Dincolo de asumarea răspunderii guvernului pe legea educaţiei, ministrul dezvoltării spune că se au în vedere legea salarizării şi planul naţional de dezvoltare. "Ele veneau oricum. ne-am asumat să le ducem la capăt până la sfârşitul anului", a spus Udrea.

Cu toate calculele făcute şi cu propriii parlamentari ţinuţi în bănci, puterea îşi mai ia nişte măsuri de precauţie. Tactica PDL este să numere bilele din urne înainte şi după vot. "Ca să se elimine orice suspiciune", a explicat vicepreşedintele PDL Ioan Oltean. Suspiciunea ar fi că opoziţia ar putea profita de abţinerea la vot a puterii şi să dea câte două perechi de bile parlamentarilor săi.

Tot vicele PDL a riscat să dea şi un scor relativ al votului: "Moţiunea pică cu cel puţin 10 voturi în minus". "De la PDL nu o va vota nimeni", a garantat Oltean. Din PDL, mulţi dintre cei suspectaţi că ar da un vot "pentru", între care deputaţii Teo Trandafir şi Mircea Marin, lipsesc deocamdată din parlament. Un alt "disident", Daniel Oajdea, spune că s-a hotărât să se ridice din bancă, dar să-şi anuleze votul.

Citeşte AICI cele mai importante declaraţii făcute în plen

PNL şi-a făcut loc pentru susţinători

PNL şi-a impus cu forţa susţinătorii în lojele parlamentului. Trei dintre deputaţii liberalii au avut un schimb dur de replici cu angajaţii Camerei care supraveghează intrările la lojele invitaţilor, după ce aceştia nu au permis accesul a patru invitaţi ai PNL din Clubul bloggerilor liberali. După câteva îmbrânceli între un invitat al PNL şi angajatul de la Cameră, cei patru, care poartă tricouri pe care scrie "Sus moţiunea", au fost lăsaţi să asiste la plen.

PDL a ocupat balcoanele de la parlament cu propriii susţinători. Reprezentanţii sindicatelor nu şi-au găsit loc în sală la dezbaterea şi votul moţiunii, deoarece acesta a fost "rezervat" în avans de mai multe ONG-uri, grupate în "Liga pentru preşedinte", aduse de democrat-liberali pentru a aplauda intervenţiile premierului Boc şi ale liderilor puterii şi a huidui la intervenţiile opoziţiei. În final, moţiunea de cenzură a picat: opoziţia a strâns doar 219 voturi din cele 236 necesare pentru dărâmarea Guvernului Boc.

Ne puteți urmări și pe Google News