Moțiunea de cenzură anunțată de Ciolacu, prilej de mutare a atenției publice de pe reglările de conturi din partide. Analiză EVZ

Moțiunea de cenzură anunțată de Ciolacu, prilej de mutare a atenției publice de pe reglările de conturi din partide. Analiză EVZ Sursa foto: arhiva EVZ

Moțiunea de cenzură anunțată de Ciolacu, prilej de mutare a atenției publice de pe reglările de conturi din partide. Analiză EVZ

Moțiunea de cenzură cu care amenință Marcel Ciolacu de câteva zile coaliția de guvernare nu are scopul de a răsturna guvernul de coaliție ci de a aduce PSD un beneficiu de imagine. “PSD nu se va băga niciodată la guvernare pe o perioadă de criză”, a replicat intenției lui Ciolacu, liderul AUR Claudiu Târziu.

Șeful PSD Marcel Ciolacu: “O să încercăm o moțiune de cenzură”

“O să încercăm o moțiune de cenzură. Începe să se formeze o masă critică. Avem dreptul la câte o moțiune de cenzură pe sesiune așa că depunem o moțiune de cenzură în această sesiune. Vom încerca să strângem cât mai multe semnături”, a declarat duminică șeful PSD, Marcel Ciolacu la emisiunea “Insider Politic” de la Prima TV.

Întrebat dacă a discutat și cu liderii UDMR o posibilă susținere, șeful PSD a răspuns simplu: “Nu”. Ciolacu a recunoscut că nu a discutat cu nici un alt partid despre susținerea acestui demers.”Ce înseamnă negocieri politice când depui o moțiune de cenzură? PSD are cel mai mare grup parlamentar. Nu cred că este nici o problemă pentru toate părțile politice care sunt acum în opoziție să voteze o moțiune”, a declarat liderul formal al PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faptul că Marcel Ciolacu  nu a contactat nici AUR, al doilea partid de opoziție din Parlament, pentru susținerea unei moțiuni de cenzură probează faptul că PSD nu face decât să respecte sintagma politică veche de 30 de ani din istoria Parlamentului: “Nici o sesiune, Fără moțiune”.

AUR nu crede în moțiunea de cenzură a PSD. “PSD nu vrea preluarea guvernării în perioadă de criză”

“Jocul PSD este de a menține PNL, USR-PLUS și UDMR la putere până se erodează. PSD nu se va băga niciodată la guvernare într-o perioadă de criză socio-economică serioasă cum este cea de acum, generată de pandemia covid”, ne-a declarat co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.

Claudiu Târziu: “AUR nu stă în trena PSD”

“Cei de la PSD nu ne-au contactat în legătură cu moțiunea de cenzură. Noi nu stăm în trena PSD ca să-și facă ei imagine pe seama noastră. Nu ne interesează asta. Dar nu spun că actuala coaliție nu ar merita să fie înlocuită de la guvernare” ne-a comunicat liderul AUR. Târziu ne-a spus că parlamentarii AUR au votat moțiunile simple depuse până acum de PSD, fără a susține însă și prin semnături cele două demersuri ale social-democraților.

Dincolo de jocul public de imagine practicat de actorii politici, toate partidele parlamentare au probleme interne pe care încearcă să le țină departe de atenția oamenilor.

Marcel Ciolacu, tampon între Gabriela Firea și Robert Negoiță

În PSD, Marcel Ciolacu este prins în conflictul politic susținut de vicepreședintele PSD, Gabriela Firea împotriva primarului ex-PSD de la sectorul 3,  Robert Negoiță. Liderii centrali ai partidului vor să accepte solicitarea lui Robert Negoiță de a reveni în PSD. Acesta a plecat din partid în urma conflictelor cu Liviu Dragnea. Gabriela Firea se opune vehement revenirii lui. Aceasta și-a anunțat public zilele trecute, de la Botoșani, intenția de a candida din nou la primăria Capitalei în anul 2024. Anunțul l-a făcut în prezența lui Ciolacu prezent la conferința de presă. Practic, Ciolacu a fost prins în ambuteiajul politic calculat de colega sa de partid.

Gabriela Firea vizează trei candidaturi: la PSD, la Primăria Capitalei, la prezidențialele din 2024

Mizele politice ale Gabrielei Firea în PSD sunt multiple și îi dau dureri de cap lui Marcel Ciolacu. Aceasta ar dori să candideze și la viitorul Congres al PSD pentru șefia partidului și intenționează să fie aleasă și drept candidat al partidului pentru alegerile prezidențiale din 2024. Zilele trecute, Firea a introdus neanunțat pe agenda partidului și candidatura sa în anul 2024 pentru primăria București.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, vrea și el să candideze la Primăria Capitalei din partea PSD

Acesta este motivul pentru care actualul senator Gabriela Firea le impune șefilor PSD să nu îl primească în partid de Robert Negoiță. Pentru că, potrivit surselor social-democrate, primarul sectorului 3, Negoiță, vrea și el să  candideze în anul 2024 la primăria Capitalei din partea PSD.

Șansele ca Gabriela Firea să recâștige Primăria Capitalei în anul 2024 sunt extrem de reduse, conform mai multor lideri ai PSD. Aceștia ne-au spus că anunțul de zilele trecute al senatoarei Firea, de candidat la Primăria București în anul 2024 i-a fost impus de soțul ei, Florentin Costel Pandele, primarul localității Voluntari și de alți actori politici și economici.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, are ce negocia. Probleme spinoase în actualul partid. În acest context, intenția depunerii unei moțiuni de cenzură la adresa actualei coaliții de guvernare dau o temă politică de dezbatere membrilor PSD în încercarea de a  temporiza tensiunile interne care se dezvoltă în partid departe de ochii opiniei publice.

 Vlad Voiculescu, sursă de tensiuni și în USR-PLUS nu numai în PNL, pasibil de debarcare după Congresul progresiștilor

Nici între partidele din coaliția de guvernare nu este pace. Informațiile privind iminenta înlăturare din Guvern a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, sunt reale, potrivit surselor politice. Conflictualul ministru Vlad Voiculescu se mai bucură doar de susținerea politică a șefului lui de partid, Dacian Cioloș și de susținerea grupărilor din Big Pharma.

PLUS, condus de Cioloș, are în Guvern doar trei reprezentanți de linia întâi: Vlad Voiculescu, Ciprian Teleman, ministrul Cercetării și Digitalizării și șeful Cancelariei premierului Cîțu, Sergiu Horia Hossu. Ultimii doi, prezențe foarte discrete în jocul politic.

Liderii USR se plâng că certurile politice și lipsa de rezultate ca ministru ale lui Voiculescu afectează imaginea alianței

Prin comparație, USR are vicepremier pe Dan Barna și patru ministere importante: Justiție, Transporturi, Economie și Proiecte Europene. Comportamentul incoerent și fără substanță ca ministru al lui Vlad Voiculescu, dar și “calitatea” lui de generator permanent de certuri politice în coaliția de guvernare, a adus deficite de imagine USR-PLUS, potrivit unor lideri ai USR. Acesta este motivul pentru care useriștii vorbesc despre necesitatea schimbării lui Voiculescu din Guvern.

Useriștii nu consideră că acțiunile miniștrilor lor sau cazul de la Timișoara sunt la fel de grave pentru imaginea alianței precum ale lui Voiculescu

Liderii USR nu au dorit să contabilizeze și problemele create de proprii miniștri sau de ultimul scandal, cel de la Timișoara, unde o consilieră USR a organizat un flagrant de tip cominternist la adresa unui patron din HORECA, fapt sacționat dur de opinia publică.

Dacian Cioloș îl susține pe Vlad Voiculescu pentru a-și calibra potențialul politic la Congresul USR-PLUS din toamnă unde se va alege noua conducere a alianței unite. Practic, din două partide va reieși unul. Dan Barna și Dacian Cioloș se luptă pentru poziția unică de președinte al viitorului partid progresist.

Liderul USR a spus că se caută o formulă prin care și Barna și Cioloș să rămână șefi egali

Tensiunile dintre cele două partide aflate în alianță, între USR și PLUS sunt foarte mari, dar ferite, până acum, de ochii opiniei publice. Această realitate a fost confirmată de liderul USR Cristian Ghinea, ministrul Proiectelor Europene care a declarat zilele trecute că până în toamnă, la Congres, se caută o formulă ca și Dan Barna și Dacian Cioloș să se regăsească pe poziții de egalitate în noul partid care se va crea prin fuzionarea USR și PLUS. În prezent, structura figurată de progresiști pentru partidul unificat prevede doar un președinte.

Ludovic Orban și-a anunțat țintele: șefia PNL și prezidențiabil în 2024

PNL se află și el marcat de jocul de putere pentru alegerea noii conduceri a partidului. Actualul șef al liberalilor, Ludovic Orban, și-a anunțat intenția de a candida la președinția PNL la Congresul din toamnă dar și la alegerile prezidențiale din 2024 “dacă partidul mă va desemna”. Potrivit mai multor lideri liberali, Ludovic Orban intenționează foarte serios să revină în funcția de premier dacă va recâștiga președinția PNL.

Florin Cîțu este susținut de câteva filiale județene cu scor mare din Transilvania, Moldova și din Sud

Opozanții lui Orban s-au grupat majoritar în jurul premierului Florin Cîțu pentru preluarea conducerii PNL. Mai puțini numeric decât fidelii actualului șef al partidului, susținătorii premierului pe bazează pe organizațiile județene cu scor electoral substanțial la alegerile din 2020, mai ales pe cele din Transilvania și Banat dar și pe câteva organizații puternice din Moldova și din sudul țării. Florin Cîțu nu și-a anunțat până acum explicit intenția de a candida la șefia partidului dar, potrivit unor lideri liberali din rândul susținătorilor săi, ar fi agreat și de șeful statului.

Guvernarea este afectată mai mult de tensiunile dintre USR și PLUS decât din interiorul PNL

Paradoxal, deși este un partid mainstream prin comparație cu USR-PLUS, tensiunile politice din PNL sunt vizibile în public, dar aproape deloc contondente asupra actului de guvernare. Activitatea  Guvernului este afectată  de conflictele săptămânale provocate de ministrul PLUS, Vlad Voiculescu și de atitudinile “revoluționare” ale miniștrilor USR Cristian Ghinea, Claudiu Năsui și Ion Stelian.