Evenimentul Zilei > International > Moștenirea sovietică, evidentă și în 2021 în Europa de Est. Ce decizie au luat trei țări față de Rusia
Moștenirea sovietică, evidentă și în 2021 în Europa de Est. Ce decizie au luat trei țări față de Rusia

Moștenirea sovietică, evidentă și în 2021 în Europa de Est. Ce decizie au luat trei țări față de Rusia

Moștenirea sovietică se reflectează și în zilele noastre inclusiv în țările baltice din punct de vedere energetic. Estonia, Letonia și Lituania ar urma să se deconecteze complet de la rețeaua energetică a Rusiei și să se conecteze la rețeaua europeană din anul 2026.

Estonia, Letonia şi Lituania sunt în proces de deconectare de la rețeaua electrică aflată sub controlul Moscovei. Situația perpetuată până în zilele noastre oferă o imagine a dependenței țărilor baltice în cele cinci decenii de ocupaţie sovietică.

Țările baltice sunt racordate la rețeaua energetică a Rusiei

Estonia, Letonia şi Lituania fac parte din reţeaua de energie electrică a Rusiei, de când şi-au câştigat independenţa în anii 90. Țările baltice urmează să se conecteze la reţeaua energetică europeană până la începutul anului 2026, relatează Antena 3.

În pofida aderării la Uniunea Europeană și la NATO în 2004, Estonia, Letonia şi Lituania, continuă să facă parte dintr-o rețea electrică controlată de Moscova. Reprezintă o moștenire a celor cinci decenii de ocupație sovietică încheiată în 1991.

Influenţa pe care Rusia o are asupra vecinilor vestici prin reţeaua electrică, cel puţin în teorie, se va încheia când acestea se vor conecta la cea europeană. Astfel, țările baltice ar putea fi considerate mai libere și lipsite de încorsetarea dependenței energetice de Rusia.

Cu toate astea, decizia a fost un compromis, deoarece Estonia dorea conectarea la o reţea nordică.

Cost de 1,65 miliarde de euro – suportat de Mecanismul pentru Interconectarea Europei ( CEF )

Operaţiunea vine cu un cost de 1.65 de miliarde de euro, cost ce va fi suportat de Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) – mecanism ce sprijină implementarea proiectelor de interes european. El vizează dezvoltarea și construcția unor infrastructuri și servicii noi, precum și modernizarea infrastructurilor și serviciilor existente în sectoarele: transport, telecomunicații, energie.

„Atunci când vom întrerupe liniile de curent aflate de-a lungul râului Narva, vom tăia, de asemenea, în mod simbolic, ultimele legături cu trecutul nostru sovietic”, a declarat pentru Helsingin Sanomat, Taavi Veskimägi (CEO al companiei Elering de furnizare a energiei electrice).

Următorul pas pentru statele baltice este tranziţia de la combustilii fosili la energia regenerabilă. Statele baltice sunt cunoscute pentru agrearea celor mai nepoluante soluții pentru obținerea energiei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.