Moștenirea lui Patriciu. Dosarul Rompetrol II se îngroaşă cu patru foşti miniştri
- Roland Căt ălin Pena
- 25 mai 2016, 00:00
Procurorul general i-a cerut, ieri, președintelui Iohannis aprobarea declanșării urmăririi penale pentru Tănăsescu, D.I. Popescu, Vlădescu și Pogea
Foștii miniștri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea sunt suspectaţi în dosarul Rompetrol II de constituirea unui grup infracţional organizat. Ei mai sunt acuzaţi de abuz în serviciu și complicitate la delapidare. Procurorul general Augustin Lazăr i-a trimis, ieri, președintelui Klaus Iohannis cererea DIICOT privind declanșarea procedurilor de urmărire penală pentru cei patru.
FOTO: Mihai Tănăsescu
Notă de fundamentare falsă trimisă la Justiţie
DIICOT susţine că, în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu, şi ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, „şi-au exercitat cu rea - credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stphenson şi Alexandru Nicolcioiu, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice”. Procurorii menționează că nota de fundamentare a ordonanţei a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiției, însă conținutul acesteia a fost diferit de cel ce a stat la baza actului normativ trecut prin Guvern.
FOTO; Dan Ioan Popescu
Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea se fac vinovaţi, potrivit DIICOT, că în calitate de miniştrii ai finanţelor au blocat adoptarea unei HG care să permită vânzarea obligațiunilor pe Bursa de Valori București, așa încât statul român să-și recupereze creanțele.
FOTO: Sebastian Vlădescu
Sechestre de sute de milioane
La începutul lunii mai, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Rompetrol și pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro. În dosar sunt urmărite penal 14 persoane.
Procurorii au demarat cercetările în dosarul Rompetrol II, disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006. Investigaţiile vizează intervalul 1998-2003, în ultimii trei ani din această perioadă Guvernul României fiind condus la Adrian Năstase, care a fost audiat de DIICOT în urmă cu două luni.
Dan Ioan Popescu a minţit pentru Patriciu
DIICOT susține că Dan Ioan Popescu „a continuat să sprijine grupul infracțional organizat inițiat de către Patriciu Dan Costache și după încetarea calității de ministru depunând mărturie în cauza arbitrală a ARB/06/03, pendinte în faţa Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID), în favoarea Rompetrol Group, declaraţie în care a făcut afirmaţii neadevărate”.