Mossadul, bănuit că elimină "creierele nucleare" iraniene
- Dan Stancu
- 12 ianuarie 2012, 21:46
Oamenii de ştiinţă implicaţi în dezvoltarea programului atomic al Iranului sunt ucişi unul câte unul. În spatele asasinatelor s-ar afla agenţii temutului serviciu secret israelian.
Mostafa Ahmadi-Roshan, profesor universitar şi fost director comercial al uzinei nucleare de la Natanz, şi-a pierdut viaţa ieri, la Teheran, într-un atentat cu bombă. Potrivit CNN, dispozitivul exploziv magnetic a fost plasat, de un motociclist neidentificat, sub autoturismul în care se afla victima. Ahmadi- Roshan este al patrulea expert nuclear iranian ucis în circumstanţe asemănătoare începând din ianuarie 2010. Tot mai multe voci din Iran, dar şi din Israel susţin că în spatele atentatelor se află Mossadul, suspectat de implicare într-o campanie de sabotare a controversatului program nuclear, prin lichidarea fizică a cercetătorilor. Pe 23 iulie 2011, fizicianul Dariush Rezaei a fost împuşcat mortal, la Teheran, în faţa grădiniţei fiicei sale, de doi motociclişti. "Aceasta a fost prima acţiune importantă desfăşurată la ordinul noului şef al Mossad, Tamir Pardo", declara, anul trecut, o sursă din serviciile de informaţii israeliene, citată de publicaţia germană "Der Spiegel". Acuzaţii de la Teheran Înainte de uciderea lui Dariush Rezaei, alţi doi experţi iranieni în fizică nucleară fuseseră ucişi: Masoud Ali Mohammadi, în ianuarie 2010, şi Majid Shahriari, în noiembrie 2010. Politicienii israelieni ştiu bine că Mossadul îşi urmăreşte propriile interese atunci când susţine că agenţii săi trebuie să aibă rolul principal în zădărnicirea planurilor Iranului, mai scrie "Der Spiegel". "Atât timp cât Mossadul va conduce lupta contra bombei nucleare iraniene, serviciul va primi bugete mari", explică sursa citată de publicaţia germană. Ieri, asasinarea lui Mostafa Ahmadi-Roshan l-a făcut pe adjunctul guvernatorului Teheranului, Safarali Baratloo, să acuze direct Israelul de implicare în atentatul cu bombă. "Bomba a fost una magnetică, la fel ca şi cele anterioare folosite pentru asasinarea oamenilor de ştiinţă, opera sioniştilor", a susţinut Baratloo. Declaraţiile sale au fost întărite de vicepreşedintele Iranului, Reza Rahimi, care a ţinut să precizeze că uciderea profesorului Ahmadi-Roshan nu va stopa "progresele" în domeniul nuclear.
ANCHETĂ. Poliţiştii au prelevat probe de la locul tragediei FOTO: REUTERS <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UZypIbR6HAk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> STRATEGIE Disidenţi recrutaţi în nordul Irakului Agenţii israelieni recrutează şi instruiesc disidenţi iranieni refugiaţi în nordul Irakului, regiune locuită de o populaţie majoritară kurdă, pentru a destabiliza regimul islamist de la Teheran, dezvăluie "Le Figaro", citând surse oficiale de la Bagdad. Serviciile secrete franceze au fost informate de prezenţa sporită a agenţilor israelieni în zonă. Colaborarea dintre Mossad şi autorităţile locale kurde din nordul Irakului nu este însă o noutate, aceasta desfăşurându- se încă din timpul regimului şah iranian Pahlavi. Cooperarea s-a înteţit odată cu invazia americană din 2003 şi datorită sprijinului oferit Mossadului de Massoud Barzani, liderul regiunii autonome kurde. Iniţial, agenţii secreţi sau foşi militari din armata israeliană au instruit forţele kurde de securitate. În ultimii ani însă, Israelul a decis să se concentreze pe recrutarea de disidenţi iranieni, care să îndeplinească misiuni destabilizatoare pe teritoriul Iranului. 2010 este anul în care agenţii Mossad au început să fie suspectaţi de uciderea oamenilor de ştiinţă implicaţi în programul nuclear al Iranului