Editura Evenimentul si Capital

Moșia eco primită gratuit de Dan Voiculescu. Plus, reacția Grivco la contractele prin care grupul a adunat sute de hectare

Țăranii din Bălășești au rămas și fără hectare și fără morile de vânt promise de Grivco
Autor: | | 31 Comentarii | 3484 Vizualizari

Holdingul mogului Antenelor a primit sute de hectare în multe județe pentru a amenaja parcuri eoliene. După ce firmele sale intrau în posesia terenurilor, morile de vânt nu mai erau ridicate.

Grivco, compania înființată de Dan Voiculescu și donată fiicelor sale, deține de șase ani o moșie de 250 de hectare în comuna gălățeană Bălășești pentru care nu a scos niciun leu din conturi. Actualul condamnat la zece ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare a primit terenul de la consiliul local comunal în baza promisiunii că pe această suprafață va ridica un parc eolian care va oferi energie și localității gălățene.

„Nu s-a ridicat niciun parc eolian. Nu știu dacă mai este de actualitate proiectul. Contractul a fost semnat în anul 2008, atunci nu eram eu primar. Înțelegerea se întinde pe o perioada de 30 de ani”, ne-a declarat Paul-Cezar Maftei (PSD), primarul din Bălășești. Amuzant, edilul nu avea habar că 250 de hectare din suprafața Consiliului Local au fost trecute, pentru trei decenii, în curtea lui Dan Voiculescu.

„Generozitatea” lui Felix: renunța la 0,6%

Contractul de concesionare a fost încheiat în anul 2008, moment când primar al comunei gălățene era Marian Toniță. Acesta era membru PDL. Fostul edil nu a putut fi contactat pentru a preciza motivele care l-au convins să se asocieze cu Grivco.

Paul-Cezar Maftei susține că va cere anularea contractului, mai ales că ar fi adus pierderi localității care a fost privată de un teren de 250 de hectare. „Chiar am discutat cu juristul primăriei să vedem dacă putem da în judecată Grivco și să ne plătească 70.000 de lei ca daune”, ne-a declarat acesta.

Moșia eco din Bălășești este trecută de Felix, așa cum se semna afaceristul în notele informative la Securitate, și în ultima sa declarație de avere, din 2012. Pământul a fost luat în baza unui contract de participațiune cu localitatea Bălășești. Obligația Grivco era ca minimum 0,6% și maximum 1,2% din puterea instalată a turbinelor eoliene să revină comunei.

Morile de vânt i-au adus sute de hectare

Reprezentanții Grivco ne-au precizat că firma nu are niciun fel de datorie către Primăria Bălășești. "Nu este adevărat că avem datorii. Cred că s-au uitat greșit în contract cei de la primărie. Înțelegerea această a fost semnată într-o perioadă în care toate firmele de profil căutau terenuri pentru a ridica parcuri eoliene. Se prefigura o schemă de ajutor de stat bună. Noi ne-am asociat la Bălășești, însă am făcut măsurători și viteza vântului nu era nici foarte mare, nici constantă. Așa că nu era o investiție utilă. Nimic mai mult", ne-a declarat președintele Grivco, Mihai Lazăr.

CUZA VODĂ. Un astfel de proiect a fost în localitatea constănțeană Cuza Vodă. Nici acesta nu a fost ridicat. LIMANU. În ianuarie, Griv­co anunța amenajarea unei centrale electrice fotovoltaice în extravilanul localității Limanu, tot din Constanța.

TOPALU. Tot la malul Mării Negre, holdingul voiculescian a luat, de la Academia Română, în concesionare un teren de peste 110 hectare din comuna Topalu, tot cu destinația unui parc eolian. Nici acesta nu a fost ridicat.

VALU LUI TRAIAN. În 2007, Grivco întenţiona să construiască un parc eolian şi în localitatea constănțeană Valu Lui Traian, tot din Constanţa. Pentru asta a primit o sută de hectare de pășune.

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI