Evenimentul Zilei > Actualitate > Moscova vrea să mobilizeze 5 milioane de soldați în Ucraina. Kievul citează documente interne ale armatei ruse
Moscova vrea să mobilizeze 5 milioane de soldați în Ucraina. Kievul citează documente interne ale armatei ruse

Moscova vrea să mobilizeze 5 milioane de soldați în Ucraina. Kievul citează documente interne ale armatei ruse

Rusia pregătește o mare lovitură în războiul pe care îl duc împotriva Ucrainei și ia în considerare să aloce noi resurse militare. Informația a fost prezentată de oficialii de la Kiev care fac referire la mai multe documente secrete care au ajuns în posesia lor. Pe cale de consecință, ucrainenii se așteaptă ca războiul să ia o nouă întorsătură.

Şeful adjunct al Direcției Operative Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksi Hromov, susţine că pregătește o nouă mobilizare pentru război. Acesta a citat mai multe documente secrete pe care le primesc trupele rusești din partea conducerii. În materiale se face referire la „războiul cu NATO din Ucraina” și li se spune că este nevoie de o armată de cinci milioane de oameni pentru a-l câștiga. Astfel, conform acestor documente oficialii ruși vorbesc despre o nouă mobilizare și chiar admit posibilitatea decretării legii marțiale în Federația Rusă, relatează RBC.

„Inamicul continuă să acorde o atenție specială componentei informaționale a războiului. Astfel, principalul departament militar-politic, Ministerul Apărării al Federației Ruse, a elaborat și a transmis trupelor un document numit «Concluziile războiului cu NATO din Ucraina». Subliniez: cu NATO și în Ucraina”, a declarat Hromov.

Potrivit oficialului din Kiev, documentul respectiv evidențiază principalele probleme ale trupelor de ocupație ruse.

„Documentul notează că nu a existat un astfel de război de mai bine de 80 de ani și, pentru ca Rusia să obțină victoria, efectivele armatei sale ar trebui să fie de aproximativ cinci milioane de militari. Potrivit estimărilor individuale ale ofițerilor armatei ruse, acest ultim spect poate însemna un nou val de mobilizare şi introducerea legii marţiale în ţară”, a mai declarat Oleksi Hromov.

Pierderile suferite în războiul din Ucraina

Rusia ar fi pierdut până acum în Ucraina peste 85.000 de militari, în aproape nouă luni de război. Însă o mare parte dintre pierderi au fost înregistrate în luna noiembrie, pe fondul prăbușirii frontului sudic și în contextul retragerii din Herson. Pe lângă pierderile umane foarte mari, Rusia a suferit și pierderi de tehnică militară. Este vorba despre aproape 3.000 de tancuri, peste 5.800 de blindate, și aproape 550 de avioane și elicoptere de luptă.

De cealaltă parte, și Rusia a publicat bilanțul pagubelor produse Ucrainei și susține că a distrus aproape 7.000 de tancuri și blindate și că a doborât de două ori mai multe avioane militare decât avea Ucraina la începutul conflictului.

Rusia susține că a doborât 333 de avioane, practic de două ori multe avioane decât avea maxim pe hârtie Ucraina la începutul războiului. Numeroasele informații arătau că Ucraina avea un maxim de 165 de avioane militare, la începutul invaziei, în 24 februarie.