Statele Unite şi Ucraina au negat existenţa unor laboratore destinate producerii de arme biologice în ţara care se confruntă cu o ofensivă rusească lansată de zeci de mii de solaţi, începând din 24 februarie. Moscova a făcut alte descoperiri, potrivit La Libre Belgique.
Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Statele Unite că au finanţat un program de arme biologice în Ucraina, afirmând că a găsit dovezi în acest sens în laboratoare ucrainene.
"Obiectivul acestor cercetări biologice finanţate de Pentagon în Ucraina era de a crea un mecanism de propagare acunsă de agenţi patogeni mortali", a spus în briefingul său matinal privind conflictul din Ucraina purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konacenkov.
Potrivit lui, Moscova a recuperat documente de la angajaţi ai unor laboratoare ucrainene" care se referă la "transfer de bio-materiale umane prelevate în Ucraina spre ţări străine la cererea unor reprezentanţi americani".
Dl Konacenkov s-a referit şi la un "proiect american privind transferul de agenţi patogeni prin intermediul păsărilor săălbatice între Ucraina şi Rusia şi alte ţări vecine".
SUA și Ucraina neagă în totalitate afirmațiile
El a asigurat că Statele Unite prevăd să "facă cercetări pe agenţii patogeni ai păsărilor, liliecilor şi reptilelor în Ucraina în 2022" ca şi pe "posibilitatea propagării pestei porcine africane şi a antraxului". "În laboratoarele stabilite şi finanţate în Ucraina, unele documente arată că s-au făcut experienţe cu eşantioane de coronavirus de lilieci", a mai afirmat purtătorul de cuvânt rus.
Statele Unite ca şi Ucraina au negat existenţa de laboratoare destinate producerii de arme biologice în ţara care se confruntă cu o ofensivă rusească dusă de zeci de mii de soldaţi din 24 februarie. Rusia acuzase deja în 2018 Statele Unite că fac în secret experimente biologice într-un laorator din Georgia, o altă fostă republică sovietică, care, ca şi Ucraina, are ambiţia să se alăture NATO şi UE.
Pentru a-şi justifica ofensiva, Moscova a estimat şi că Ucraina are ambiţia să se doteze cu arma nucleară, idee pe care ea a abandonat-o voluntar în anii 1990, conform RADOR.