Șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Aleksandr Bortnikov, a venit cu o reacție la summitul EPC care a și-a desfășurat joi lucrările în satul Bulboaca din Republica Moldova, acuzând Occidentul că atrage „în mod activ” Republica Moldova să ia parte la războiul din Ucraina, informează agenția pro-Kremlnin, TASS.
Declarațiile au fost făcute în cadrul reuniunii membrilor Consiliului șefilor agențiilor de securitate și serviciilor speciale din statele membre CSI (SORB), care și-a desfășurat lucrările concomitent cu summitul de la Bulboaca.
Șeful FSB și-a dat arama pe față
În cadrul reuniunii, la care a participat și președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, președintele SORB și directorul FSB al Rusiei și-a exprimat fățiș furia față de summitul din Republica Moldova , la care au participat 50 de lideri europeni. „Acest lucru demonstrează încă o dată că Occidentul împinge în mod activ Republica Moldova să se implice în conflictul ucrainean”, a declarat șeful FSB-lui, citat de agenția TASS.
Bortnikov a mai spus că Ucraina a devenit o rampă de lansare pentru războiul împotriva Rusiei și activitățile subversive împotriva Belarusului, iar liderii occidentali atrag în mod activ Republica Moldova în participarea la conflictul ucrainean, incitând-o să curețe Transnistria și Găgăuzia cu aplicarea forței.
„Occidentul vrea epurarea violentă a Transnistriei”
Oficialul rus a mai acuzat Occidentul că incită Moldova să efectueze o „epurare violentă a Transnistriei”.
Aceasta este prima reacție a Moscovei la summitul EPC. cu o zi înainte de desfășurarea summitului, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul va fi cu ochii pe Summitul European și va urmări cu atenți noutățile și retorica de la eveniment, pe care nu-l consideră complet fără un dialog cu Rusia.
Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut la inițiativa președintelui Franței, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.