Moscova avertizează SUA: Suntem în pragul unei confruntări militare. Europa de Est, jucată la ruleta rusească
- Marius Bâtc ă
- 7 septembrie 2018, 00:00
Perioada Războiului Rece, în care ambele tabere încercau să evite un război devastator, a apus de mult. Rusia lui Vladimir Putin, continuatoarea URSS, este din ce în ce mai agresivă. Deja, s-a trecut la ameninţări făţişe împotriva SUA. Miza o reprezintă Europa de Est.
Pericolul unei confruntări între Rusia şi SUA este în creştere, a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, la una dintre televiziunile publice moscovite. Şeful diplomaţiei ruse a adus drept argument avansarea infrastructurilor militare ale NATO către frontierele Federaţiei Ruse.
„Aceşti paşi sporesc riscul, inclusiv al unei confruntări militare, ceea ce este inacceptabil pentru Rusia, fapt despre care partenerii americani au fost avertizaţi”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, potrivit agenţiilor de presă ruse RIA Novosti şi TASS, citate de Agerpres.
„Dacă luăm în considerare efervescenţa pasiunilor politice, intensitatea retoricii, care depăşeşte uneori ceea ce se considera recent în diplomaţie drept standarde morale, se poate spune că riscul unei confruntări este în creştere, tensiunea sporeşte. SUA au iniţiat avansarea NATO către graniţele noastre sub forma desfăşurării unor infrastructuri militare”, a insistat Lavrov, adăugând că Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa şi Germania îşi instalează batalioane în statele baltice şi în alte ţări care se învecinează cu spaţiul fostei URSS.
Ucraina şi repetarea scenariului georgian din 2008
„Americanii promovează iniţiative de a include Ucraina şi Georgia în NATO, celor două ţări fiindu-le oferită o invitaţie formală”, a declarat Lavrov în cadrul emisiunii „Bolşaia igra” („Marele Joc”) de pe postul de televiziune Pervîi kanal.
Serghei Lavrov a comparat situaţia actuală din regiune cu evenimentele din 2008, când preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, considera că „totul îi este permis şi şi-a atacat proprii cetăţeni”, făcând referire la războiul din Osetia de Sud.
RIA Novosti evidenţiază că, potrivit şefului diplomaţiei ruse, confirmarea permanentă că Ucraina va fi în NATO „i-a înfierbântat creierul” preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko şi, în prezent, Kievul îşi sporeşte capacităţile militare de-a lungul liniei de contact din Donbas. Lavrov susţine că SUA au trimis armament şi muniţii şi nu doar arme uşoare. În plus, instructorii americani şi canadieni ar acţiona în zona de conflict, a adăugat oficialul.
NATO respinge acuzaţiile Rusiei
NATO respinge frecvent acuzaţiile Rusiei conform căreia forţele Alianţei Nord-Atlantice din estul Europei reprezintă o ameninţare, mai ales că nu se compară cu desfăşurările de trupe ale Moscovei.
„Acţiunile NATO sunt defensive, proporţionate şi pe deplin în linie cu angajamentele noastre internaţionale”, preciza, în urmă cu două săptămâni, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu. „NATO a desfăşurat 4.000 de militari în flancul estic al Alianţei, pentru a descuraja orice posibilă agresiune. Aceste trupe nu se pot compara cu diviziile desfăşurate de Rusia. Spre comparaţie, Rusia are trupe în Ucraina, Georgia şi R. Moldova, împotriva voinţei guvernelor acestora”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.
Oana Lungescu a contrazis şi afirmaţia lui Putin conform căreia NATO refuză să discute cu Rusia regulile pentru zborurile militare, spunând că aviaţia este un subiect în diferite forumuri militare comune. „În ceea ce priveşte aviaţia, am discutat despre siguranţa aeriană în Marea Baltică în cadrul Consiliului NATO-Rusia”, a mai spus ea.