Moscova, aflată sub o amenințare radioactivă. Corupția din construcții poate duce la o adevărată catastrofă

Planurile Moscovei de a construi clădiri deasupra conductelor de deșeuri radioactive stârnesc îngrijorări. Sursa Foto: Arhiva EVZ

La 38 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, dezvoltarea urbană neglijentă din Moscova riscă să scoată la iveală un nou pericol radioactiv.

În Moscova, o altă potențială amenințare radioactivă zace sub picioarele cetățenilor

În urmă cu aproape patru decenii, Uniunea Sovietică a fost martora celui mai grav dezastru nuclear din istorie. Atunci, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare de la Cernobîl, din Ucraina, a explodat.

În cartierul Shchukino din nord-vestul Moscovei, autoritățile municipale planifică noi dezvoltări deasupra conductelor subterane care transportă deșeuri radioactive lichide, cu planuri de a ridica clădiri comerciale și rezidențiale, o școală și o grădiniță.

Localnicii și experții spun că aceste lucrări de construcție de amploare ar putea deteriora conductele. Acest lucru ar putea duce la deversarea deșeurilor radioactive în mediul înconjurător:

„În interiorul vechilor conducte există depozite radioactive. În cazul deteriorării unei conducte funcționale, aceasta ar putea duce la deversarea conținutului său și la o contaminare locală", a declarat pentru Moscow Times Andrei Ozharovsky, fizician și militant împotriva armelor nucleare.

Cartierul găzduiește mai multe instituții științifice

Cartierul a fost centrul industriei nucleare rusești în anii 1940 și a jucat un rol esențial în crearea primei bombe atomice sovietice. Printre instituții se numără Institutul Kurchatov și Institutul Bochvar, ambele implicate în știința nucleară până în prezent. Timp de decenii, cercetările lor au generat deșeuri nucleare, transportate prin conducte subterane la uzina de prelucrare a deșeurilor radioactive lichide din Moscova, situată în același cartier.

Din cauza secretomaniei care înconjoară acest grup nuclear, informațiile fiind adesea clasificate în timpul corespondenței cu autoritățile, volumul exact de materiale radioactive implicate și amploarea unui ipotetic accident rămân neclare, a declarat Ozharovsky.

Potrivit lui Ozharovsky, în cel mai rău scenariu, substanțele radioactive s-ar scurge din conductele deteriorate în sol sub formă lichidă. În cele din urmă, acestea ar ajunge în cursurile de apă care alimentează râul Moscova, principala cale navigabilă a Moscovei:

„Acestea [substanțele deversate] se vor dispersa, creând o zonă de contaminare radioactivă care va trebui să fie îngrădită. În această zonă nu se poate construi nimic și va fi foarte costisitor de curățat”, a spus el.

Vladimir Mordashov, un expert al Institutului Kurchatov, și-a exprimat îngrijorarea

Pe lângă faptul că afectează în mod direct conductele, utilajele grele ar putea declanșa și mișcări ale solului:

„Solul de sub institut este, în esență, un cimitir de deșeuri radioactive. Nivelurile de radiații de acolo sunt atât de ridicate încât nu trebuie construit nimic", a declarat Mordashov în timpul unei mese rotunde.

Potrivit planului general al orașului Moscova, locul se află pe un teren instabil, predispus la evenimente geologice periculoase.

O petiție împotriva construcției a adunat până acum 1.200 de semnături în Moscova

De-a lungul mandatului primarului Serghei Sobianin, capitala rusă a băgat bani în proiecte de construcție. El și-a atras critici pentru planurile predispuse la corupție care nu țin cont de opiniile localnicilor.

Nemulțumirea publică izbucnește în mod regulat în legătură cu diverse planuri de dezvoltare. În 2019, locuitorii au protestat, de asemenea, față de construcția unei autostrăzi despre care au avertizat că ar putea elibera materiale radioactive îngropate de la situl de deșeuri nucleare din apropiere.

Deputatul Dumei de Stat Denis Parfenov a afirmat că guvernul pune agenda industriei înaintea preocupărilor localnicilor:

„Asistăm la eforturi de lobby pe scară largă care vizează desemnarea diferitelor zone din Moscova pentru dezvoltare urbană, marea majoritate a cărora se rezumă la generarea de profituri mari pentru cei care realizează această dezvoltare", a declarat Parfenov în timpul unei mese rotunde.

De data aceasta, interesele dezvoltatorilor se ciocnesc cu cele ale instituției de stat pentru energie nucleară Rosatom.