Rusia amenință din nou Occidentul cu un război, prin vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev. Omul lui Vladimir Putin reclamă intențiile statelor NATO de a furniza Ucrainei avioane moderne de luptă. În opinia sa, oricine livrează asemenea echipamente militare devine „o țintă militară legitimă” pentru Rusia. Încă de la începutul războiului, când livrările de armament pentru Ucraina s-au intensificat, diverși oficiali ruși au amenințat cu represalii.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, amenință statele NATO cu declanșarea unui război, dacă vor pune la dispoziția Ucrainei avioane moderne de luptă. El a declarat că orice astfel de ajutor militar oferit Kievului, dar și asigurarea serviciilor de reparație și întreținere pentru acestea, în ateliere din Polonia, ar echivala cu o declarație de război. Din punctul său de vedere, o astfel de operațiune ar însemna război direct cu Rusia, după cum informează informează Reuters.
„Şi oricine decide livrarea (şi repararea) unor astfel de echipamente sau mijloace de distrugere, precum şi mercenarii şi instructorii militari străini, vor trebui să fie consideraţi o ţintă militară legitimă”, a transmis Dmitri Medvedev într-o postare pe contul său Telegram.
Politicianul rus, cunoscut pentru retorica sa războinică, susține că un război ar fi singurul lucru care i-ar opri pe „infantilii de occidentali” să furnizeze avioane şi arme cu rază lungă de acţiune „dependenţilor de droguri de la Kiev”. Dmitri Medvedev se așteaptă ca statele occidentale să nu-i ia în serios amenințările „pentru că tentaţia de a distruge Rusia este mare”.
Fost președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev a fost perceput ca un politician liberal, mult mai deschis spre democratizare, în comparație cu Vladimir Putin. Din acest motiv a fost privit cu mai multă simpatie de liderii occidentali, în perioada în care s-a aflat la conducerea țării. În prezent, el afişează o poziţie dură în contextul războiului, pe care îl susține necondiționat. Observatorii estimeaă că prin această atitudine, obedientă față de Vladimir Putin, fostul prețedinte încearcă să se mențină în cercurile de putere de la Kremlin. Dmitri Medvedev urmărește să-și asigure poziţia în structura de putere din Federaţia Rusă.
NATO nu ia în calcul livrarea de avioane occidentale în Ucraina
La începutul lunii februarie, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, estima că mai multe țări occidentale, precum Statele Unite sau Germania ar putea trimite Ucrainei avioane de luptă moderne. Oficialul european a refuzat să se exprime pro sau contra livrării de asemenea echipamente. El a precizat că „treaba mea este să încerc să ajungem la un consens, iar una din cele mai bune modalităţi este de a nu lua poziţii care l-ar putea periclita”.
Declarațiile lui Josep Borrell au venit la scurtă vreme după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că este deschis la ideea ca Ucraina să primească avioane de luptă. O astfel de ipoteză a fost respinsă, la momentul respectiv de Germania şi SUA. Președintele Joe Biden a declarat că administrația sa nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, după ce presa americană a scris că subiectul a fost discutat cadrul NATO. El a reluat aceste declarații în urmă cu câteva zile, fără a exclude însă furnizarea de avioane în anii următori.
„Nu are nevoie de F-16 acum. Dar nimeni nu poate şti de ce va fi nevoie într-un an, doi sau trei”, a răspuns Biden, într-un interviu la postul ABC, chestionat în legătură cu cererile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca armata sa să primească avioane occidentale, în special F-16.