Artiști români, morți în condiții suspecte. Incinerat în propria casă!

Sursa foto: arhiva EVZ

Viața vedetelor pare să fie una de vis. Faima, fanii și plimbările prin lumea întreagă sunt râvnite de multe persoane. Nu mereu ceea ce se vede din exterior este adevărat și mulți artiști au povestit de-a lungul timpului dramele prin care au trecut. În showbizul românesc au existat și o serie de morți suspecte, minuțios anchetate.

În lumea mondenă din România au existat multe morți suspecte de-a lungul timpului. Ele au dus la zvonuri referitoare la cauza morții și lungi dezbateri cu privire la viața pe care a dus-o artistul în cauză. În cele ce urmează vă vom prezenta modul în care au murit patru vedete extrem de cunoscute, însă despre a căror sfârșit tragic puțini își mai amintesc.

Ileana Sărăroiu a murit în timp ce cânta la o nuntă

Sursa foto: Tomescu Dan / Facebook

Artista este extrem de cunoscută în România și mulți dintre noi îi ascultăm și acum melodiile, chiar dacă au trecut mai bine de patru decenii de la moartea sa. Sfârșitul ei este unul tragic. În noaptea de 12 spre 13 mai 1979, artista a mers să cânte la o nuntă în comuna Unirea, județul Călărași. Mircea Câmpeanu, soțul ei, a însoțit-o la acest eveniment unde trebuia să aibă un program de maxim patru ore.

Ileana Sărăroiu, prima artista de pe lista cu morți suspecte din România, a cântat la eveniment aproximativ 40 de minute. După interpretarea șlagărului „O bătrână într-o gară”, a rugat invitații să îi permită o scurtă pauză, pentru că se simțea rău. A mers într-o cameră din apropiere, unde doi medici i-au acordat primul ajutor. Din păcate nu au mai putut face nimic pentru artistă. Ileană Sărăroiu a murit la scurt timp, în ambulanță.

O anchetă a fost deschisă în acest caz. Medicul legist a concluzionat că artista „a murit în urma unui anevrism care i-a provocat un accident vascular cerebral”. Acesta i-a fost fatal. Moartea artistei a fost una rapidă și pare să nu aibă nimic suspect. Cu toate acestea, în folclorul urban a fost răspândită o poveste tragică. Se zvonește că Ileana Sărăroiu s-ar fi trezit și și-a dat voalul cu care fusese înmormântată jos de pe cap. În ciuda zvonurilor, nu există probe care să ateste acest fapt.

Morți suspecte. Mihaela Runceanu, ucisă și incendiată în propria casă

Sursa foto: Mihaela Runcenu / Facebook

Mihaela Runceanu a murit într-un mod cumplit. Cu puțin timp înainte de Revoluție, o crimă a îngrozit toată România. Celebra cântăreață de muzică ușoară a fost ucisă cu bestialitate în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie. Incidentul s-a petrecut chiar în garsoniera ei din București, de pe strada Mihai Bravu.

O anchetă a fost desfășurată la acel moment, cazul fiind încadrat în categoria morți suspecte. În urma cercetărilor s-a descoperit că Mihaela Runceanu fusese bătută și torturată înainte de a fi ucisă. Ulterior a fost strangulată, iar apoi trupul ei a fost incendiat. Polițiștii au mers pe premiza că la mijloc a fost vorba despre un jaf, din locuință lipsind mai multe obiecte de valoare, printre care și bijuterii.

Făptașul a fost prins repede de polițiști. Este vorba despre Daniel Cosmin Ştefănescu, un tânăr de 20 de ani. Acesta provenea dintr-o familie bogată și făcea parte din anturajul artistei. Acesta îi procura casete video pe care le vedeau împreună cu mai mulți prieteni. Același lucru ar fi trebuit să se întâmple și în noaptea cu pricina însă prietenii au anulat întâlnirea.

Rămas singur cu Mihaela Runceanu, criminalul a așteptat ca aceasta să adoarmă și apoi a lovit-o cu în cap cu corpuri dure. A strangulato cu firul de la telefon, după care a stropit-o cu benzină şi i-a dat foc. Autopsia a indicat „o moarte violentă datorată asfixiei mecanice prin strangulare”.

Poliția l-a prins pe Daniel Cosmin Ştefănescu după câteva zile de la comiterea faptei. Tânărul și-a recunoscut fapta, iar anchetatorii au găsit și bunurile artistei în apartamentul concubinei sale. Criminalul a stat în arest timp de 16 ani, după care a fost eliberat condiționat.

Moartea Mădălinei Manole ridică semne de întrebare chiar și la mai bine de un deceniu de la deces

Sursa foto: arhiva EVZ

Artista supranumită „Fata cu părul de foc” a avut parte de o aniversare neobișnuită când a împlinit vârsta de 43 de ani. În dimineața zilei de 14 iulie 2010, soțul artistei, Petru Mircea, a găsit-o fără suflare în locuința lor din Otopeni. A chemat medicii însă aceștia nu au mai putut face nimic pentru artistă. Mădălina Manole a murit după ce a luat Furadan, un insecticid extrem de toxic.

Criminaliștii au găsit și un bilet de adio, în care artista își justifica gestul. Părinții și fratele Mădălinei spuneau că soțul său ar fi ucis-o pe artistă și că tot el ar fi scris și biletul de adio. A fost efectuată o expertiză grafoscopică, în urma căreia s-a stabilit că artista scrisese biletul. O altă dovadă care a ajutat la verdictul final al anchetei au fost amprentele Mădălinei de pe tubul de insecticid.

Autopsia a concluzionat că „moartea Mădălinei Manole a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecutivă intoxicaţiei cu carbofuran. Calea de pătrundere a toxicului a fost una digestivă (orală)”. Din raportul medico-legal mai rezultă că „la autopsie s-a constatat o leziune traumatică (plagă contuză parietală stângă cu infiltrat sanguin epicranian subiacent) care s-ar fi putut produce prin lovire de plan dur în cadrul stării de rău, premergătoare decesului, ce nu are însă legătură cu mecanismul de producere a morţii”.

„Fata cu părul de foc”, unul dintre cele mai controversate cazuri de morți suspecte din România

În cazul morții Mădălinei Manole au fost efectuate mai multe cercetări. Deși părinții îl acuzau pe soțul ei că ar fi forțat-o să bea otrava, anchetatorii nu au găsit dovezi în acest sens. La autopsie nu au fost identificate semne de violență pe trupul artistei. Concluzia anchetei: „Persoana în cauză a ingerat voluntar o substanţă toxică, motivând gestul său printr-un mesaj de tip SMS”. Versiunea oficială a fost sinuciderea, pe care familia artistei nu a acceptat-o nici astăzi.

Ei l-au acuzat pe Petru Mircea de crimă și au cerut în repetate rânduri redeschiderea cazului. În apărarea familiei artistei a venit un experimentat profiler american, Pete Klimset, fost investigator FBI. Profilierul a spus la un post de radio din SUA că nu există suficiente dovezi care să ateste că este vorba despre o sinucidere. El a  fost interesat de acest caz și spunea că va veni în România să investigheze moartea Mădălinei Manole. Nu a mai revenit public cu argumente în ceea ce privește cazul cântăreței.