Editura Evenimentul si Capital

Monstrul sacru George Mihăiță rescrie piesa Ultima oră a lui Mihail Sebastian. România lui Cristoiu

Autor: | | 15 Comentarii | 6312 Vizualizari

Cu ceva timp în urmă, Mircea Cornișteanu m-a sunat pentru a mă invita la spectacolul montat de el la Teatrul de Comedie cu piesa lui Mihail Sebastian, Ultima oră. I-a schimbat titlul – m-a prevenit el – cu Breaking News, deoarece nici dracu nu știe azi ce înseamnă ultima oră, formulă de mare răsunet pe vremea cînd România avea presă.

Ultima oră? Ce știu eu despre piesa asta? Știu c-am citit-o înainte de 1989. Știu că am extras din ea chiar un eseu, publicat în Echinox, sub titlul Gazeta care nu moare, titlu polemic, asemenea conținutului, cu replica cinică a secretarului de redacție al ziarului Deșteptarea din piesă: «O gazetă trăiește numai o zi. Mai puțin decît atît. O dimineață, o oră. O gazetă moare cinci minute după ce a fost citită». La vremea respectivă, eram tînăr. Și ca orice tînăr, sufeream de neghiobia fatală care e hrănirea cu iluzii. Eram convins – așa cum scriam în eseul respectiv – că „o adevărată gazetă trebuie să supraviețuiască zilei de apariție”. Aiurea.

Azi, după 50 de ani de gazetărie, de făcut și condus gazete, mă văd obligat să declar că o gazetă nu rezistă nici măcar o clipă, că profesia de gazetar e una a efemerului, ca și cum ai sculpta Afrodita în pala de vînt de miazăzi sau ai picta Gioconda pe norii de vară. În pregătirea mersului la premiera de la Teatrul de Comedie, m-am apucat să recitesc Ultima oră. Citită din perspectiva celui care a trăit deja capitalismul românesc, de un fel aparte între capitalismele lumii, ca și socialismul, ca și războiul, ba chiar ca și mujdeiul și el românesc, Ultima oră mi-a dezvăluit acum sensuri care nu miar fi trecut prin cap dacă aș fi trăit mai departe în comunism.

Remarc astfel divizarea piesei în două. Prima parte, consacrată atmosferei dintr-o redacție interbelică de publicație fomistă, supraviețuind prin ciupeală și șantaj, mi se pare cea mai puternică în materie de comedie. Partea a doua, cu marele industriaș Grigore Bucșan, Rechin al României interbelice, manipulat de fătuca exaltată care e Magda, femeia visată de bărbatul complexat Sebastian, mi se pare nu doar mai slabă, dar și stîlcită de ceea ce aș numi sindromul Pretty Woman (Frumușica), după filmul cu același nume. De altfel, întreaga piesă, ca și Steaua fără nume, stă sub semnul cinema-ului pentru casierițe de Mall și recepționere de hoteluri. Acestora le vinde pe bandă rulantă Hollywoodul prafuri de visat în genul peliculei Pretty Woman, așa-zise comedii romantice, în care eroina, prostituată, e în realitate întruchiparea cinstei, demnității, onoarei și virginității, drept pentru care miliardarii umblă cu limba scoasă după ele. Capitalismul emite regulat astfel de droguri artistice, menite a inocula speranțe false milioanelor de amărîți ai sorții, prin născocirea de realități artificiale, prin nimic deosebite în deraierea lor de cele create de proza stalinistă, astfel încît milioanele de amărîți să creadă sincer că și bogații plîng, că o casieriță de Mall poate cunoaște fericirea, ridicînd privirea de pe clape și descoperind în fața sa, cerînd pungi mici, pe alesul inimii în ipostaza de client, în realitate, multimiliardar în căutarea femeii ideale după exercițiul de dezamăgire produs de femeia reală, fosta nevastă. Ultima oră face parte din această categorie de opere drog.

Marele, sîngerosul Grigore Bucșan, cel care putea cumpăra Siguranța, Poliția și Universitatea cu tot, dacă ar fi vrut, se lasă tras pe sfoară de o fetișcană, Magda, mai ceva decît portarul de la intrarea în Universitate, intimidat de chicotelile domnișoarelor studente. Drogul de iluzii de tip hollywoodian funcționează și în cazul lui Alexandru Andronic. Citind piesa azi, cercetătorii care nu-și pot permite să cumpere o carte în timp ce un îmbogățit peste noapte are bani să cumpere și o insulă, profesorii universitari terorizați de neveste proaste și urîte, care nu dau doi bani pe cărțile citite și cu atît mai puțin pe cele scrise, încredințate pe Facebook că a prepara o ciorbă de pește e mai greu și mai genial decît a scrie o carte, se trezesc visînd cu ochii deschiși la topmodeluri care le cad în brațe după ce leau citit studiile, cu tot cu notele de la subsol, în Revista Academica, și pe deasupra, le pun la dispoziție și bani, în loc să ceară ele așa ceva.

Cam așa vedeam eu spectacolul după recitirea piesei din perspectiva celui care a făcut gazetărie în capitalismul descris de Mihail Sebastian.

Miercuri seara, croindu-mi drum prin torentele de lacrimi clișeu din spațiul public stîrnite de moartea Regelui, m-am dus la Teatrul de Comedie.

Curios să văd și cum o scoate Mircea Cornișteanu la vopsea cu această piesă a lui Mihai Sebastian, scrisă pentru casierițe și coafeze.

Îmi amintesc de marele spectacol cu O scrisoare pierdută, pus pe vremuri de Mircea Cornișteanu la Naționalul din Craiova, cel mai bun Teatru Național din țară, o montare cu un Ilie Gheorghe, unic în rolul lui Cațavencu și un final cutremurător prin luciditatea nemiloasă a regizorului:

Nomenklatura din piesă dansînd hora împăcării în curte la Trahanache în timp ce dincoace de gard, Poporul se uită printre gratii și strigă mecanic Ura! Se ridică cortina.

Sincer să fiu, cînd am citit că George Mihăiță îl interpretează pe Bucșan m-am întrebat ce dracu l-a apucat pe marele actor. Grigore Bucșan din piesă n-are viață, n-are complexitate sufletească, e antipatic ca o bătătură la călcîie, un personaj creat de autor pentru a scoate și mai tare în evidență incredibila aventură a cuplului Magda-Andronic. Spectacolul e cuminte. Simt în jurul meu acea atmosferă paralizantă pentru cei de pe scenă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate