Monica Macovei, împotriva numirii șefuluui DNA și a procurorului general de CSM: Sunt un organ colectiv, nu pot fi trași la răspundere
- Departamentul Politic
- 18 mai 2012, 16:45
Europarlamentarul PDL, Monica Macovei l-a criticat astăzi, pe premierul Victor Ponta potrivit căruia şefii DNA şi Parchetului General să fie numiţi de Consiliul Suprem al Magistraturii(CSM), fără implicarea preşedintelui şi al ministrului justiţiei. Potrivit europarlamentarului, nu ar da nimic în acest moment CSM-ului cu atât mai mult numirile şefilor instituţiilor respective.
Macovei a avertizat că doar prin implicarea CSM-ului în aceste numiri, acesta nu va putea fi tras la răspundere în cazul în care le-a greşit pentru că este un organism colectiv.
“Dacă eu, ministrul Justiţiei, l-am propus pe Daniel Morar şi apoi preşedintele l-a numit, Macovei şi Băsescu sunt răspunzători în faţa poporului pentru ceea ce face Daniel Morar. Dacă nu exisă o răspundere individuală, clară, identificată prin persoană, nu există deloc răspundere. Nu aş da nimic în acest moment CSM-ului cu atât mai mult asta. Reamintesc, CSM este un organ colectiv, format din 19 membri care iau decizii prin vot secret potrivit Constituţiei, şi pe care niciodată nu am cum să îl trag la răspundere pentru deciziile pe care le ia. Dacă CSM va numi un om, care spre exemplu nu va face nimic, niciun dosar cu politicieni sau numai cu Opoziţia, în fine, va fi la ordin, nu am ce să fac CSM. De câte ori dai răspunderea unui organ colectiv nu există răspundere în realitate", a mai spus europarlamentarul.
Ea a subliniat că o astfel de decizie ar încălca şi una dintre condiţionalităţile Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie.
,,Asta încalcă una dintre condiţionalităţile din MCV pe care România îl are şi această condiţionalitate sună aşa: menţinerea cadrului legal şi instituţional al DNA inclusiv a procedurii de numire, pentru că teama Comisiei Europene a fost exact asta: neîncrederea în clasa politică, că vin unii şi vor schimbe', a mai afirmat Macovei.
Ea a mai amintit că atunci când s-a schimbat legislaţia privind aceste numiri Comisia Europeană a fost de acord.
“Atunci când am schimbat legea şi am spus - propune ministrul justiţiei, CSM avizează (...) şi apoi numeşte preşedintele, care poate să refuze motivat, am discutat cu Comisia Europeană şi am avut acceptul lor", a spus Monica Macovei.