Moment de cumpănă pentru România. În lupta cu tulpina Delta, anunțul zilei vine de la Galați
- Cristi Buș
- 29 iulie 2021, 15:22
Primul caz de infectare cu tulpina Delta din judeţul Galaţi a fost confirmat la un bărbat nevaccinat venit din Marea Britanie, informează, joi, Prefectura Galaţi.
Potrivit sursei citate, bărbatul de 59 de ani, nevaccinat, a venit din Marea Britanie în data de 11 iulie.
Acesta s-a carantinat în comuna Tuluceşti imediat după sosire, iar în data de 16 iulie a manifestat simptomatologie specifică infectării cu coronavirus.
În data de 18 iulie a sunat la 112 şi a cerut ajutor medical, fiind preluat de un echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi transportat la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi.
Ulterior, în urma analizelor, a venit confirmarea că este infectat cu tulpina Delta. Pacientul este internat la Spitalul de Boli Infecţioase şi are o stare generală bună, a mai menţionat sursa citată.
Creștere neașteptată a cazurilor COVID-19 în județul Iași. 10% dintre cazurile de boală de la nivel național sunt reprezentate de cele raportate în Iași. Cele mai multe cazuri de boală au fost provocate de infectarea cu tulpina Delta a SARS-COV-2.
Tulpina Delta se răspândește în Iași
Potrivit reprezentantului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, Vasile Cepoi, 24 dintre cazurile internate, din 28, sunt reprezentate de infecția cu tulpina Delta. Majoritatea pacienților infectați sunt din municipiul Pașcani.
„Ieri (marţi-n.r) incidenţa cazurilor din judeţul nostru reprezenta 10% din totalul cazurilor înregistrate la nivel naţional, ceea ce ne îngrijorează foarte mult. Tot ieri am primit confirmarea a 11 cazuri noi cu tulpina Delta, dintre care şapte din zona Paşcani. Toate cazurile care sunt internate provin din zona Paşcani. Suspiciunile sunt mai multe. Săptămâna trecută am trimis 28 de probe la analiză la Matei Balş (institutul n.red.), dar răspunsul a venit deocamdată numai pentru 11”, s-a exprimat șeful DSP Iași, Vasile Cepoi.
Potrivit sursei citate, există o legătură strânsă între mobilitatea persoanelor și răspândirea coronavirusului.
„Bănuim că e o mobilitate a persoanelor care vin din afara ţării. Am cerut să întocmească o situaţie cu persoane venite din afară, pe fiecare localitate în parte. Considerăm că acesta este un factor de risc, motiv pentru care trebuie să luăm legătura cu autorităţile locale din acele zone”, a declarat directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi.
Șapte pacienți infectați cu Delta în Constanța
Tulpina Delta face victime și în Constanța. În județ, șapte persoane cu vârste între 10 și 68 de ani, au fost confirmate infectate cu coronavirus, în urma contractării mutației Delta, potrivit DSP Constanța. Este vorba despre o fetiță, cinci femei adulte și un tânăr de 21 de ani. Doi dintre pacienți sunt membri ai aceleiași familii.
Una dintre femei, în vârstă de 68 de ani, a decedat, în urma infectării cu coronavirus. Starea de sănătate a celorlalți șase pacienți este stabilă, potrivit autorităților sanitare.
“La unele cazuri au fost identificat origini din import, fiind veniţi din străinătate, însă sunt pacienţi şi fără istoric de călătorie”, a transmis DPS Constanţa.
Mobilitatea conduce la răspândirea COVID-19
De altfel, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a subliniat că rata de creștere a incidenței de cazuri COVID-19, în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani, a crescut cu 120-130%.
„Cumva este ușor de înțeles, pentru că sunt persoane care călătoresc mai mult, e perioada concediilor, oamenii merg în vacanță, vin din călătorii, se întâlnesc cu alți oameni din alte zone, cu atât mai mult cu cât se duc în străinătate, unde, dacă ținem cont de ceea ce se întâmplă la nivel european – în Anglia sunt 40.000 – 50.000 – 60.000 de cazuri de SARS-CoV-2 pe zi – , este foarte probabil, dacă te duci în vacanță undeva în Europa, să te întâlnești cu o familie, cu un grup de oameni din UK și e posibil, mai mult decât în cazul în care te-ai întâlni cu cineva din România, să contractezi virusul. Și atunci, este evident că cei care călătoresc mai mult au șanse proporțional mai mari să se infecteze în această perioadă”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Sănătății.
În România, pe 25 iulie, au fost confirmate 127 de cazuri de infecţia cu varianta Delta şi 5 decese, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, medicul Valeriu Gheorghiță.