Molima lovește în toate punctele slabe ale lui Putin. Medicii pleacă, oligarhii iau ventilatoarele

Russian President Vladimir Putin speaks during his annual news conference in Moscow, Russia, Thursday, Dec. 20, 2018. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

În timp ce privilegiații se pun la adăpost, companiile intră pe rând în faliment, iar medicii, prost plătiți, demisionează în masă. Prăbușirea prețului petrolului a lăsat vistieria Rusiei pe sec. Rusul de rând se revoltă.

Un expert în securitate a declarat că noua criză lovește „în toate punctele slabe ale lui Putin. Medici prost plătiți demisionează în masă, temându-se pentru viața lor după ce au primit ordin să trateze pacienți atinși de coronavirus fără echipament de protecție adecvat, într-un sistem de sănătate subfinanțat cronic.

Echipele de ambulanță stau la cozi ore în șir pentru a direcționa pacienții către spitale supraaglomerate, unde personalul medical nu dispune de suficient oxigen.

Iar ventilatoarele, de care este disperată nevoie, au fost cumpărate de oligarhi care au instalat clinici improvizate în luxoasele lor vile.

Prăbușirea prețului petrolului, una din principalele surse de venit a Rusiei, lipsește țara de venituri esențiale. Nemulțumirea rușilor crește necontenit, ei acuzând guvernul că-i favorizează pe influenții oligarhi, în detrimentul micilor întreprinderi.

Acestea sunt efectele periculoase ale pandemiei în Rusia, La ora actuală, analiști și dușmani politici ai lui Vladimir Putin se întreabă dacă „domnia” sa lungă (și brutală) ar putea fi victima crizei.

„Lui Putin nu-i pasă de pierderea unei vieți, doar de pierderea puterii”, a declarat fostul campion la șah Garry Kasparov, acum militant pentru drepturile omului.

„Actualii aliați ai lui Putin ar putea profita de ocazie pentru a se îndrepta împotriva lui”.

Dacă crizele economică și sanitară se combină, iar oamenii își depășesc frica de represiunea autorităților, lucrurile s-ar putea schimba foarte repede. Și dramatic pentru liderul de la Kremlin, scrie Daily Mail.

Fostul lucrător KGB, care se vrea un pilon al stabilității Rusiei, un lider mondial puternic, face acum față unui dușman invizibil.

Ultimele cifre arată 74.588 de cazuri de infectare cu noul coronavirus printre cei 145 de milioane de locuitori ai Rusiei, și 681 decese. Deși cifrele anterioare au arătat o creștere de 37% a deceselor de „pneumonie”, ceea ce sugerează că statul manipulează datele.

„Guvernul minte pe față”, a declarat Anastasia Vasilieva, oftalmolog, președinte al unui sindicat medical și aliat al unui lider-cheie al opoziției.

Ea a fost arestată de poliție câteva zile mai târziu, în timp ce călătorea pentru a investiga cu privire la o aprivizionare spitalicească, și amendată pentru că a încălcat regulile de izolare.

Zeci de medici și-au părăsit locul de muncă în cel puțin cinci orașe, după ce au primit ordin să lucreze cu pacienți infectați, fără echipamente de protecție adecvate. cu protecție inadecvată.

La Moscova, epicentrul epidemiei în Rusia, personalul medical mutat la terapie intensivă a fost obligat să-și scrie demisia, după ce a refuzat să lucreze fără echipament de protecție.

Imagini din Sankt-Petersburg au arătat pacienți culcați pe saltele goale pe holurile spitalelor. „Nu există oxigen”, a spus un agent sanitar.

La un alt spital din oraș, specializat în boli infecțioase, o treime din cazurile suspectate sau confirmate cu coronavirus erau din rândurile personalui medical. Mulți angajați ai spitalului au fost exasperați de mutarea lui Putin de a trimite un transport de materiale medicale la New York - inclusiv anumite produse ale unei companii supuse sancțiunilor din SUA - atunci când au trebuit să cumpere echipament online.

De asemenea, există nemulțumiri din partea proprietarilor de întreprinderi mici cu privire la eforturile de salvare propuse de guvern - mult mai slabe decât în alte țări dezvoltate - care se concentrează pe întreprinderile mari, multe dintre ele fiind controlate de oligarhi apropiați ai Kremlinului.

Rusia avea un sistem de sănătate decent atunci când comunismul s-a prăbușit, în 1991. Când criza actuală a lovit, țara avea mai multe ventilatoare pe cap de locuitor decât Marea Britanie - dar majoritatea sunt vechi și multe dintre ele sunt se găsesc doar la Moscova și Sankt Petersburg.

Pentru a rezolva divergențele regionale, guvernul a distribuit fonduri de urgență - dar spitalele, în căutarea ventilatoarelor, au descoperit că au fost luate de familii înstărite care plănuiau să se izoleze în luxul lor. „Am vândut totul din depozitul nostru”, a declarat un furnizor pentru la Moscow Times, săptămâna trecută.

Bogații recunosc că și-au cumpărat ventilatoare. „Avem unul și încercăm să mai obținem încă două”, a spus un membru al unei familii miliardare, ce deține un conac în Rubliovka, o suburbie din Moscova unde trăiește o parte din elita conducătoare rusă.

Pandemia nu ar fi putut veni într-un moment mai prost pentru Kremlin. Și pentru un președinte care promovează ideea că numai el poate reînvia grandoarea națională, aducând în același timp stabilitate națiunii sale.

Deja, popularitatea lui Putin a scăzut la cel mai mic nivel în șapte ani.

Coronavirus a amânat și sărbătorile Zilei Victoriei, prevăzute luna viitoare. Și referendumul cu privire la reformele constituționale care îi permit lui Putin să rămână la putere până în 2036.

Mark Galeotti, un expert în securitate, a declarat că, în timp ce Putin, în vârstă de 67 de ani, se bucură de sprijinul vital al forțelor de securitate, această criză „ atinge toate punctele sale slabe, deoarece nu există o amenințare directă și este atât de imprevizibilă”.

La început, Kremlinul s-a mișcat brusc când a izbucnit pandemia în Wuhan, închizând rapid granița de 2.600 de mile cu China. Dar a reacționat lent, întrucât rușii înstăriți au readus boala din stațiunile de schi și orașele din Europa.

Kremlinul recunoaște că Rusia nu va înregistra un vârf al epidemiei până la jumătatea lunii mai. Un sondaj arată că 60% dintre ruși nu au încredere în informațiile oficiale despre coronavirus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „evoluțiile coronavirusului nu vor trece prin țara noastră fără elemente de criză”, dar a adăugat că Putin consideră că „viața umană este o prioritate”. Câți dintre cetățenii săi cred acest lucru acum?