Moldovenii de peste Prut, îngroziți de alertele zilnice cu bombă. Cine sunt autorii acestor acțiuni

Moldovenii de peste Prut, îngroziți de alertele zilnice cu bombă. Cine sunt autorii acestor acțiuni Sursa foto: KPixMining | Dreamstime.com

Majoritatea alertelor cu bombă care au loc zilnic în ultimele săptămâni în Republica Moldova ar proveni din Rusia și Belarus, a anunțat premierul Natalia Gavrilița, la postul public de radio.

Autorii multiplelor alerte false cu bombă din Republica Moldova din ultimele săptămâmi ar fi din Rusia şi Belarus, anunţă premierul Natalia Gavriliţa.

Alertele vin de pe conturi online din Rusia şi Belarus, şi din acest motiv Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a propus înăsprirea sancțiunilor pentru astfel de acţiuni ilegale.

„Ele vin din extern, sunt greu de urmărit, noi știm anumite lucruri, că sunt surse în Belarus, Rusia și lucrăm cu aceste state pentru ca să identificăm persoanele, dar în mediul online este greu de urmărit. Nici nu știm de fapt dacă cei ce stau în spate se află în aceste țări pe care le-am numit, acolo este adresa computerului. Noi fortificăm răspunsul nostru, introducem măsuri de protecție mai mari pentru ca să nu fie nevoie să evacuăm oamenii”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se ascunde în spatele alertelor cu bombă din Republica Moldova

Premierul Republicii Moldova spune că miza acestor acţiuni este inducerea unei stări de panică în societate şi slăbirea capacităţilor de intervenţie a instituţiilor statului. Natalia Gavriliţa a mai subliniat faptul că autorităţile lucrează cu cele două state pentru a-i identifica pe răufăcători.

Potrivit premierului, încercările de a destabiliza situaţia din Republica Moldova ar fi coordonate de persoane care-şi doresc stoparea procesului de intergare europeană a Republicii Moldova.

„Aceste alerte sunt menite să ne scadă vigilenţa, să ne ţină ocupaţi, să ne testeze reacția. De aceea, încă o dată cer oamenilor să rămânem toţi calmi şi solidari. Sunt timpuri complicate, cu multe provocări, din diferite direcţii. Avem hoţi care au fugit din Republica Moldova, dar care au acces la resurse, încearcă să destabilizeze situaţia pentru că se tem de reforma justiţiei, de procesul de integrare europeană”, a mai subliniat premierul Natalia Gavriliţa.

În peste 200 de locații din Republica Moldova au fost alerte cu bombă

Autorităţile au anunţat mai multe măsuri, inclusiv restricționarea accesului în terminalul aeroportului, acesta fiind permis doar personalului şi călătorilor.

Potrivit legislaţiei penale în vigoare, persoana vinovată de asemenea infracţiuni riscă amendă de la 27500 până la 42500 de lei, 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la doi ani.

Procuratura Generală este organul care investighează cazurile alertelor cu bombă. Iar pe parcursul anului curent au fost înregistrate zeci de alerte cu bombă false în peste 200 de locaţii din Republica Moldova, informează trm.md.